ryby
pixabay.com

Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami

Pulpety rybne są super miękkie, delikatne i mają wyjątkowy smak. To ciekawa propozycja na podanie ryby w trochę innej niż zazwyczaj postaci. Dzieci wprost przepadają za tymi pulpetami, a i dorośli członkowie rodziny będą domagać się dokładek kolejnych porcji.

Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami

Pulpety rybne są super miękkie, delikatne i mają wyjątkowy smak. To ciekawa propozycja na podanie ryby w trochę innej niż zazwyczaj postaci. Dzieci wprost przepadają za tymi pulpetami, a i dorośli członkowie rodziny będą domagać się dokładek kolejnych porcji.

Pulpety z dwoma rodzajami ryb z dodatkiem suszonych pomidorów

Tradycyjne pulpety najczęściej przygotowujemy z mięsa mielonego, drobiowego, cielęcego, wieprzowego lub mieszanek różnych jego rodzajów połączonych z jajkiem i bułką tartą. Krajem pochodzenia znanych w kuchniach całego świata pulpetów są Włochy, klasycznie serwowane z sosem pomidorowym lub w zupie. W wersjach wegetariańskich popularne są pulpety warzywne, np. z ciecierzycy albo cukinii.

Ryby jakoś tak przyzwyczailiśmy się do podawać w formie filetów smażonych, gotowanych albo pieczonych. Po przepisy na pulpety rybne sięgamy rzadziej, być może z obawy przed ich skomplikowaną recepturą? Tymczasem takie wątpliwości są zupełnie nieuzasadnione. Pulpety rybne przygotowuje się prosto i szybko, są mięciutkie, delikatne, sycące i bardzo odżywcze.

Prozdrowotne właściwości ryb

Bo o tym, że powinniśmy jeść ryby często i pod różnymi postaciami chyba nie trzeba nikomu przypominać? Zawartość kwasów omega-3, witamin, minerałów takich jak magnez, żelazo, potas czy wapń, a także wiele innych cennych dla naszego zdrowia składników sprawia, że po dania rybne powinniśmy sięgać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Regulują poziom cholesterolu we krwi, chronią przed nowotworami, wzmacniają odporność. Za najzdrowsze uważa się m.in. łososie, śledzie, pstrągi, dorsze i tuńczyki.

Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami – przepis

Do przygotowania pulpecików rybnych używamy przynajmniej dwóch rodzajów ryb, mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.

Ryby na pulpety nie powinny być zmielone na całkiem gładką masę. Możemy je pokroić na drobne kawałki nożem lub użyć rozdrabniacza czy malaksera (nie zwykłego blendera!).

Składniki:

  • 250 g surowego filetu łososia
  • 150 g filetu z innej ryby, np. dorsza
  • Kajzerka
  • Mleko
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Suszone pomidory w zalewie – ok. 4 sztuki
  • Sól, pieprz.

Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy kilka minut. Ryby czyścimy z ości i skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki lub rozdrabniamy w malakserze razem z koperkiem, suszonymi pomidorami, solą, pieprzem i łyżką zalewy z pomidorów. Do przygotowanej masy dodajemy namoczoną, ale odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Formujemy pulpeciki. Jeśli całość jest mało zwarta i trudno jest jej nadać kształt możemy ją zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.

Pulpety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni przekładając od czasu na drugą stronę. Teraz zabieramy się za sos i inne dodatki.

Kremowy sos koperkowy do pulpetów – składniki:

  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki śmietany kremówki
  • Garstka posiekanego koperku
  • Szafran do smaku.

Śmietankę zagotowujemy z koperkiem i szafranem, trzymamy na ogniu około minuty, podlewamy wodą i gotujemy przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.

Innym sosem dobrze współgrającym z pulpetami rybnymi będzie sos pomidorowy. Usmażone pulpety na patelni zalewamy bulionem (około pół szklanki), dodajemy 400 g świeżych pokrojonych pomidorów bez skórki lub pomidory z puszki. Pulpety podajemy na makaronie, polane sosem.

Kotlety rybne z ryżem

Z masy rybnej możemy także przyrządzić smaczne kotleciki w chrupiącej panierce smażone na tłuszczu, serwowane z ziemniakami i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 3 filety dowolnych ryb
  • Woreczek białego ryżu
  • Koncentrat pomidorowy ok. 1 łyżka
  • Bułka tarta
  • Oliwa
  • 3 suszone pomidory
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz.

Rybę siekamy na drobne kawałki razem z suszonymi pomidorami, mieszamy z cebulą i przestygniętym, ugotowanym w koncentracie pomidorowym ryżem, jajkami i przyprawami. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. Tak przyrządzone kotlety są zwarte, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Mogą być pyszną alternatywą obiadową dla tradycyjnego kotleta mielonego.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł