Puszysta jajecznica na mleku bez dodatku tłuszczu. Idealna na śniadanie

Jajecznica jest jednym z dań, które dość często wybieramy na śniadanie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, lecz tłuszcz nie będzie konieczny, jeśli do jajek wlejemy trochę mleka. Nabiał sprawi, że masa jajeczna wyjdzie wyjątkowo delikatna. Tak puszystej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Spróbujcie koniecznie.
Jajecznica na mleku jest doskonałą alternatywą dla klasycznej smażonej na maśle potrawy, która spodoba się osobom szukającym okazji do ograniczenia spożywanego tłuszczu. Będzie równie delikatna co przyrządzana z dodatkiem śmietany, a przy tym lekka i sycąca. Sprawdźcie tę recepturę, a nie zawiedziecie się.
Przepis na puszystą jajecznicę bez dodatku tłuszczu
Składniki:
4 jaja
100 ml mleka
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Łączymy starannie ba składniki przy pomocy trzepaczki. Patelnię dobrze rozgrzewamy.
Wylewamy masę i smażymy ją na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy ze świeżym pieczywem.
Wskazówki:
Do jajecznicy na mleku możecie też podać bardziej sycące dodatki takie jak boczek czy ser żółty. Sprawdzi się również cebula.
Szczypiorek możecie zastąpić inną zieleniną. Dobrze sprawdzi się świeża, posiekana natka pietruszki.

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: mojegotowanie



































