Smakosze.pl
Puszysta jajecznica na mleku bez dodatku tłuszczu

canva/MSPhotographic

Puszysta jajecznica na mleku bez dodatku tłuszczu. Idealna na śniadanie

11 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajecznica jest jednym z dań, które dość często wybieramy na śniadanie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, lecz tłuszcz nie będzie konieczny, jeśli do jajek wlejemy trochę mleka. Nabiał sprawi, że masa jajeczna wyjdzie wyjątkowo delikatna. Tak puszystej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Spróbujcie koniecznie.

Jajecznica na mleku jest doskonałą alternatywą dla klasycznej smażonej na maśle potrawy, która spodoba się osobom szukającym okazji do ograniczenia spożywanego tłuszczu. Będzie równie delikatna co przyrządzana z dodatkiem śmietany, a przy tym lekka i sycąca. Sprawdźcie tę recepturę, a nie zawiedziecie się.

placki ziemniaczane

Wyborne placki ziemniaczane na śmietanie. Nie ściemnieją nawet po usmażeniu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszystą jajecznicę bez dodatku tłuszczu

Składniki:

  • 4 jaja

  • 100 ml mleka

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Łączymy starannie ba składniki przy pomocy trzepaczki. Patelnię dobrze rozgrzewamy.

Wylewamy masę i smażymy ją na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:

  • Do jajecznicy na mleku możecie też podać bardziej sycące dodatki takie jak boczek czy ser żółty. Sprawdzi się również cebula.

  • Szczypiorek możecie zastąpić inną zieleniną. Dobrze sprawdzi się świeża, posiekana natka pietruszki.

Jajecznica dobrze smakuje podana na chlebie z pomidorami

Jajecznica dobrze smakuje podana na chlebie z pomidorami

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >