Pyszna i zdrowa mikstura z buraków i czosnku - idealna na zimę
Gdy za oknem wieje zimny wiatr, który niesie ze sobą deszcz lub śnieg o infekcje niezwykle łatwo - dlatego warto przez cały czas stosować prostą miksturę na odporność. Poniżej prezentujemy przepis na domowy napój z kiszonych buraków i czosnku, który wspomaga odporność, a także układ pokarmowy. Wystarczy pić jedną szklaneczkę dziennie z rana, aby szybko zauważyć różnicę.
Domowa mikstura na odporność do picia nie wymaga praktycznie żadnej pracy, ponieważ większość wykonują za nas bakterie kwasu mlekowego, fermentujące cukry z produktów. Kwas mlekowy jest bardzo ważną substancją, która korzystnie wpływa na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele.
Czosnek zawiera allicynę odpowiadającą za większość jego bakteriobójczych i grzybobójczych właściwości. Z kolei buraki pełne są witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - wartości odżywczych mających wielką rolę w zachowaniu przez ludzi dobrego zdrowia. Łącząc oba warzywa, uzyskuje się witaminową bombę.
Przepis na domową miksturę na odporność
Składniki:
5 ząbków czosnku
1,2 kg buraków
1 łyżeczka soli
1 litr wody
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki pieprzu
Zacznij od dokładnego umycia buraków, obrania ich ze skórki i pokrojenia w dość cienkie, acz równe plasterki. Czosnek także obierz, a następnie posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Duży słoik wraz z zakrętką umyj i wyparz wrzątkiem.
Suchy słoik wypełnij warstwowo plastrami buraków i drobinkami czosnku. Wsyp do nich świeżo mielony czarny pieprz oraz delikatnie zmiażdżone w moździerzu nasiona kminku. W garnku zagotuj wodę z solę.
Gorącą solanką zalej zawartość słoika, szczelnie go zakręć i schowaj w ciemne, acz ciepłe miejsce - szafka w kuchni sprawdzi się idealnie. Mikstura będzie gotowa po około 4 dniach, kiedy skończy się etap burzliwej fermentacji. Po tym czasie przecedź napój, przelej go do czystej szklanej butelki i przechowuj w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/caratt, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zdrowystyljoanny