Pyszny patent na siekane rybne kotlety. Smakiem przebijają nawet schabowe i mielone razem wzięte
Kotlety rybne są pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych schabowych, czy mielonych. Są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na siekane kotlety rybne.
Kotlety rybne to świetna alternatywa dla mięsnych i ciężkich kotletów. Kotleciki rybne są bardzo soczyste, a dzięki świeżym ziołom i innym przyprawom zyskują wspaniały smak. Kotlety mają delikatną, lekko chrupiącą skórkę.
Do przygotowania kotletów rybnych wykorzystaj filet z ulubionej ryby. Pamiętaj jednak, żeby rozmrozić filet w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie w mikrofalówce np. przyczyni się do utraty smaku i kotlety nie będą już tak dobre.
Kotlety rybne są proste w przygotowaniu. Nie musisz ich panierować, ubijać i dobrze wyrabiać. Siekaną rybę połącz z resztą składników i wymieszaj. Masę rybną smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Prosty przepis na siekane kotlety rybne, będą gotowe w kilkanaście minut
Składniki:
-
300 g filetu rybnego, np. dorsza lub morszczuka
-
mała cebula czerwona
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
garść posiekanego szczypiorku
-
2 łyżki majonezu
-
jajko
-
2 łyżki mąki pszennej
-
łyżka bułki tartej
-
pieprz, sól do smaku
-
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić siekane kotlety rybne? Smakują lepiej niż schabowe
Filet umyj i posiekaj na mniejsze kawałki, odstaw. Do miski wbij jajko, dodaj majonez, bułkę tartą, mąkę pszenną, wsyp sól, pieprz, paprykę mieloną i dokładnie wymieszaj.
Do miski dodaj posiekany filet, dodaj natkę pietruszki, szczypiorek i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę smaż na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty na stronę, na złoty kolor.
Kotlety rybne podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i warzywami blanszowanymi. Doskonałym dodatkiem będzie również surówka z kiszonej kapusty , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
-
Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Źródło: dankapichci