Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością
Biszkopt z fasoli jest świetnym pomysłem na deser bez grama mąki. Do biszkoptu dodajmy oryginalne kakao i orzechy włoskie, a ciasto zyska wyjątkowy smak. Biszkopt jest naprawdę prosty w przygotowaniu i puszysty, a fasola nie jest wyczuwalna.
Biszkoptu z fasoli, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie musimy studzić w piekarniku, nie musimy nim rzucać, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Biszkopt nie opadnie, nie pokruszy się i nie popęka. Dodatek kakao i orzechów nadaje mu pełnego smaku i wspaniałego aromatu.
Biszkopt z fasoli nie zawiera grama mąki. Jeśli chcemy przygotować zupełnie bezglutenowe ciasto, dodajmy do niego bezglutenową bułkę tartą. Produkt kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Do biszkoptu możemy przygotować ulubiony krem, np. śmietanowy lub orzechowy.
Do przełożenia biszkoptu z fasoli sprawdzą się również domowe dżemy i konfitury, bita śmietana oraz owoce sezonowe. Biszkopt posmakuje każdemu miłośnikowi ciast, tortów i słodkich deserów, wszyscy będą prosić o dokładkę.
Przepis na puszysty biszkopt z fasoli
Składniki:
-
20 dag fasoli Jaś
-
20 dag cukru pudru
-
8 jajek
-
7 dag orzechów włoskich
-
2,5 łyżki ciemnego kakao
-
4 łyżki bułki tartej (zwykłej lub bezglutenowej)
Jak zrobić puszysty biszkopt z fasoli?
Nagrzej piekarnik do 170 st.C z opcją grzania góra-dół. Fasolę ugotuj na miękko, następnie obierz ją z łupinek i zblenduj razem z orzechami i kakao.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj fasolę z orzechami i kakao, wymieszaj łyżką.
Z białek ubij sztywną pianę, dodaj ją do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka.
Z fasoli upieczesz również pyszne brownie bezglutenowe . Fasola to również doskonały dodatek do innych dań na słodko - tu poznasz przepis na racuchy z dodatkiem fasoli. Palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
-
Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz
Źródło: delektujemy