Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rolada biszkoptowa siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Rolada biszkoptowa siostry Anastazji

Rolada biszkoptowa siostry Anastazji
canva/Grzegorz Januszewicz

Rolada biszkoptowa to doskonały pomysł na proste i smaczne ciasto zarówno na święta, większe uroczystości, jak i deser do porannej kawy. Delikatne ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu bez trudu zawiniesz je z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych. Poznaj przepis na pyszną roladę biszkoptową siostry Anastazji.

Siostrę Anastazję znają chyba wszyscy miłośnicy doskonałego jedzenia. Ciasta, sałatki, mięsa to tylko niektóre dania, jakie możemy przygotować w nowej odsłonie, według przepisów siostry. Rolada biszkoptowa jest jednym z moich ulubionych ciast od siostry Anastazji. Zawsze wychodzi doskonale.

Po upieczeniu delikatne ciasto od razu zawiń w rulon, aby stygło w odpowiedniej formie. Do masy czekoladowej dolej odrobinę rumu, który rewelacyjnie łączy się z czekoladą, słodką śmietanką i wiórkami kokosowymi. Rum nadaje również ciekawego smaku, którego nie uzyskasz dodając olejek rumowy.

Kokos doskonale komponuje się z wieloma wypiekami. Przygotuj również doskonały sernik kokosowy oraz delikatne ciasto Rafaello i odkryj wyjątkowy smak ciast z wiórkami kokosowymi.

Przepis na roladę biszkoptową siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej

  • 125 g cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 jajka

Składniki na masę kokosową:

  • 1,5 tabliczki białej czekolady

  • 50 g masła

  • 120 ml śmietany kremówki

  • 100 g wiórek kokosowych

  • łyżka rumu

  • 2 białka

Jak zrobić roladę biszkoptową siostry Anastazji?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z cukrem, następnie dodaj mąkę, żółtka i dokładnie wymieszaj.

Masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, piecz 15 minut, po upieczeniu przełóż na ściereczkę i zawiń w rulon, następnie odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj krem do ciasta: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i rumem, ostudź. Białka ubij na sztywno, śmietankę również ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj pianę ze śmietany, następnie pianę z białek, dodaj wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

3/4 masy wyłóż na ostudzone ciasto i zawiń w rulon. Pozostałą częścią wysmaruj wierzch rolady i wstaw do lodówki na 2 godziny.