Ugotuj ziemniaki i zalej mlekiem. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Takiego dania jeszcze na pewno nigdy nie robiłaś. Przygotowane z ziemniaków i mleka najpierw wszystkich zaskoczy, a potem zachwyci. Dowiedz się, o jaki przysmak chodzi, a potem zapoznaj się przepisem i podaj je na obiad. Nikt mu się nie oprze.
Ziemniaki podane w nietypowy sposób
Choć połączenie mleka i ziemniaków jest znane od dawna, na przykład w postaci purée, tym razem posłużą do przygotowania zupełnie innego dania. Ziemniaki w takiej wersji na pewno zaskoczą każdego, bo zrobisz z nich… naleśniki. Ta informacja naprawdę może dziwić, ale przygotowane według tego przepisu zasmakują każdemu.
Usmaż je na obiad i nie zdradzaj od razu, z czego je zrobiłaś. Ciekawe, czy będą w stanie wskazać wszystkie składniki. Skoro o nich mowa, czytaj dalej, a poznasz niezbędne produkty, a także przepis.
Żadne jabłko. Surówka z kapusty pekińskiej o wiele lepiej smakuje z tym owocemMleko i ziemniaki to podstawa
Jak już wiesz, nietypowe naleśniki składają się głównie z ziemniaków i mleka. Niezbędne są także inne składniki, dzięki którym ciasto na danie będzie lekkie i o odpowiedniej konsystencji. Produktów nie ma wiele, co oznacza, że posiłek dla rodziny przygotujesz za naprawdę niewielkie pieniądze. Składniki umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie naleśników, pochodzą z kanału AZIZA GOTOVIT, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 150 ml wody po ugotowanych ziemniakach
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 pęczek szczypioru
- olej
Przepis na naleśniki z ziemniaków s
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj. Odcedź je i przełóż do miski. Wlej mleko oraz wodę po gotowaniu. Wbij jajka i wsyp cukier, sól oraz drożdże. Składniki połącz ze sobą za pomocą blendera. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz drobno posiekany szczypior. Wymieszaj całość na jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kiedy się rozgrzeje, nalej odrobinę ciasta i równo je rozprowadź. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj z wybranymi przez siebie dodatkami, a będą smakowały wybornie.
Sprawdź także sposób na wyciskanie cytryny oraz dowiedz się, co stało się z lokalem po Kuchennych Rewolucjach.