Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Podaj w ten sposób śledzie, a znikną ze stołu raz-dwa
W tym roku na święta koniecznie podaj to danie. Przygotowane według zapomnianego przepisu jest świetnym przysmakiem, który urozmaici świąteczne menu. To nic innego jak śledzie, ale podane w ciekawy i niecodzienny sposób. Poniżej znajdziesz rewelacyjny przepis na śledzie inaczej.
Doskonałe śledzie na święta
Na Wigilii oprócz tradycyjnego karpia nie może zabraknąć również śledzi. Szczególnie jeżeli będą to śledzie z tego przepisu, a ściślej mówiąc forszmak postny. Kiedyś nazywany także ubogim pasztetem był bardzo popularny, dlatego warto przypomnieć, jak go przygotować i zaskoczyć rodzinę podczas świąt.
Przepis na śledzie inaczej poznasz w dalszej części tekstu. Ich przygotowanie jest łatwe i warto poświęcić kilka chwil na przyrządzenie ryby w tej wersji. Zanim dowiesz się, jak zrobić danie, sprawdź listę z potrzebnymi składnikami.
Kroję raz-dwa i stawiam na stole. Najlepsza surówka do ryby i nie tylkoŚledzie i kilka dodatków
Najważniejszym składnikiem są oczywiście śledzie. Oprócz nich potrzebne będą także ziemniaki oraz kilka dodatków, które sprawią, że przysmak nabierze nie tylko odpowiedniego smaku, ale też konsystencji. Zobacz, co będzie ci potrzebne i przygotuj śledzie w zupełnie inny sposób. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Always Yummy!, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 4 filety śledziowe typu matias
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- namoczona w mleku kajzerka
- 1 cebula
- 100 g masła + odrobina do smażenia cebuli
- sok z połowy cytryny
Przepis na śledzie inaczej
Cebulę do przepisu na śledzie inaczej posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż warzywo na rumiany kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Z filetów usuń ości. Rybę pokrój na drobne kawałki. Włóż do robota kuchennego.
Jabłko obierz i pokrój na kawałki, usuwając gniazdo nasienne. Dodaj do misy robota. Do tego samego naczynia wyciśnij sok z połowy cytryny.
Jajka obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki. Dodaj je do misy robota razem z namoczoną i odciśnięta bułką. Dołóż masło i zmiksuj całość na gładką masę. Podawaj po schłodzeniu w lodówce, udekorowane szczypiorkiem
Sprawdź także, jakiej ryby unikać oraz poznaj patent na pachnącą lodówkę.