W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Ta sałatka to niezwykle świąteczna kompozycja. Nie dość, że należy do kategorii warstwowych, czyli okazale prezentuje się na stole. Świąteczne są także jej składniki – jajka i śledzie.
Sałatka śledziowa na święta
Sałatka śledziowa to niegdyś popularna, a dziś nieco zapomniana potrawa. Należałoby ją jednak nieco ożywić, bo z pewnością na to zasługuje. Wyraziste w smaku śledzie (to czasem mało powiedziane!) zasługują na towarzystwo, które nieco wyrówna ich smak swoją łagodnością.
Taką funkcję pełnią tu jajka i żółty ser oraz sos jogurtowy. Słoność śledzi zbalansowana jest z kwasowością ogórków kiszonych, a cała sałatka doskonale sprawdza się jako przystawka. Można przygotować ją z wyprzedzeniem, co jest dodatkowym atutem dania na święta.
Zepsułem najważniejszą wigilijną zupę. Tak ją uratowałem, trik na medalŚledź w sałatce na święta i Wigilię
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Fit Kuchnia Martyny Loch. Autorka używa świeżo rozpakowanych matjasów. Świetnie sprawdzą się też domowej roboty śledzie, które przygotowaliśmy w słoiku.
Składniki
- 400 g śledzi z oleju
- 4 jajka
- 4-5 ogórków konserwowych
- Opcjonalnie: kilka plastrów papryczek jalapeño z zalewy
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (część można zastąpić majonezem)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Sałatka warstwowa
Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jeśli te ostatnie są duże i miękkie, można wykroić z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Dość drobno kroimy też jalapeño, jeśli go używamy dla ostrości.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy drobno lub siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Jogurt i musztardę (ewentualnie z dodatkiem majonezu) mieszamy w miseczce. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz – do smaku i konsystencji – wodą spod ogórków kiszonych.
Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy w kostkę. Jeśli mamy świeżo kupione matjasy, należy najpierw wymoczyć je przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Układamy je na dnie salaterki.
Śledzie przykrywamy cebulą i polewamy połową sosu. Po równomiernym rozsmarowaniu sosu, wykładamy kolejne warstwy: ogórki (z papryczkami) i jajka. Polewamy drugą połową sosu. Przykrywamy sałatkę warstwą sera żółtego i posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też sposoby na doskonałego karpia i delikatne ciasto na pierogi.