Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.12.2024 18:47

W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros

sałatka
fot. You Tube/@Fit Kuchnia Martyna Loch/

Ta sałatka to niezwykle świąteczna kompozycja. Nie dość, że należy do kategorii warstwowych, czyli okazale prezentuje się na stole. Świąteczne są także jej składniki – jajka i śledzie.

Sałatka śledziowa na święta

Sałatka śledziowa to niegdyś popularna, a dziś nieco zapomniana potrawa. Należałoby ją jednak nieco ożywić, bo z pewnością na to zasługuje. Wyraziste w smaku śledzie (to czasem mało powiedziane!) zasługują na towarzystwo, które nieco wyrówna ich smak swoją łagodnością.

Taką funkcję pełnią tu jajka i żółty ser oraz sos jogurtowy. Słoność śledzi zbalansowana jest z kwasowością ogórków kiszonych, a cała sałatka doskonale sprawdza się jako przystawka. Można przygotować ją z wyprzedzeniem, co jest dodatkowym atutem dania na święta.

krojenie śledzi
fot. youtube.com/MartynaLoch
Zepsułem najważniejszą wigilijną zupę. Tak ją uratowałem, trik na medal

Śledź w sałatce na święta i Wigilię

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Fit Kuchnia Martyny Loch. Autorka używa świeżo rozpakowanych matjasów. Świetnie sprawdzą się też domowej roboty śledzie, które przygotowaliśmy w słoiku.

Składniki

  • 400 g śledzi z oleju
  • 4 jajka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • Opcjonalnie: kilka plastrów papryczek jalapeño z zalewy
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (część można zastąpić majonezem)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sałatka warstwowa

Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jeśli te ostatnie są duże i miękkie, można wykroić z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Dość drobno kroimy też jalapeño, jeśli go używamy dla ostrości.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy drobno lub siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Jogurt i musztardę (ewentualnie z dodatkiem majonezu) mieszamy w miseczce. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz – do smaku i konsystencji – wodą spod ogórków kiszonych.

Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy w kostkę. Jeśli mamy świeżo kupione matjasy, należy najpierw wymoczyć je przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Układamy je na dnie salaterki.

Śledzie przykrywamy cebulą i polewamy połową sosu. Po równomiernym rozsmarowaniu sosu, wykładamy kolejne warstwy: ogórki (z papryczkami) i jajka. Polewamy drugą połową sosu. Przykrywamy sałatkę warstwą sera żółtego i posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też sposoby na doskonałego karpia i delikatne ciasto na pierogi.

siekanie jajek
fot. youtube.com/MartynaLoch