Rozenek-Majdan chwali się płaskim brzuchem. Ta dieta do dziś wzbudza kontrowersje
Dieta wegetariańska nie ma dobrej prasy. Wielu Polaków postrzega ją jako niepełnowartościową i prowadzącą do chorób. W tym gronie nie znajdziemy Małgorzaty Rozenek-Majdan, która ostatnio pochwaliła się, że właśnie dzięki takiemu żywieniu osiągnęła wymarzoną sylwetkę i czuje się fantastycznie. Internauci rozpoczęli burzliwą dyskusję.
Wegetarianizm jest zdrowy
Wiele osób uważa, że wegetarianizm jest dietą deficytową, która może przyczynić się do rozwoju chorób i osłabienia organizmu. Jednak prawda jest taka, że jedzenie mięsa nie jest gwarantem zachowania ciała w dobrej kondycji.
Choć Rozenek-Majdan po prostu pochwaliła się — nie przytaczając żadnych badań — że, eliminując je z diety, czuje się fantastycznie, można znaleźć liczne dowody na potwierdzenie jej słów. Najważniejsze jest stanowisko WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia.
Poszedł do lasu i po chwili miał pełen koszyk grzybów. Polacy niesłusznie ich unikająInternauci oburzeni wegetarianizmem
Namawianie do wegetarianizmu przez wielu Polaków jest źle postrzegane. Pod postem Małgorzaty Rozenek-Majdan pojawiły się liczne komentarze kwestionujące zasadność ograniczania spożycia mięsa i zarzucające wegetarianom oraz weganom zbytnie dramatyzowanie, jakie mają oni wykazywać, twierdząc, że spożycie mięsa jest brakiem empatii wobec zwierząt.
Nie zabrakło również głosów, że sylwetka celebrytki wcale nie jest atrakcyjna, a właśnie niezdrowa i nie na miejscu jest jej pokazywanie. Prezenterce TVN zarzucono także, że przecenia rolę diety wegetariańskiej w swoim osiąganiu wymarzonej figury.
Dieta wegetariańska w praktyce
Żywienie bezmięsne, jak każde inne, spełni swoją funkcję, czyli zachowa nas w dobrej formie, jeśli nasze posiłki będą dobrze zbilansowane. Przykładem smakowitego wegetariańskiego przysmaku może być pyszna sałatka zaprezentowana przez Małgorzatę Rozenek-Majdan w programie W dobrym stylu emitowanym w TVN Style.
Przepis na sałatkę z komosą ryżową
Składniki:
- porcja komosy ryżowej
- świeży szpinak
- garść czerwonych porzeczek
- pół awokado
- niewielka marchewka
- 2 drobne cebulki szalotki
- pestki słonecznika wedle uznania
- sos winegret
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski i łączymy ją z umytymi liśćmi szpinaku, startą na tarce marchewką, posiekaną szalotką, pokrojonym w kostkę awokado i porzeczkami (rozmrożonymi, jeśli robimy danie poza sezonem). Całość polewamy sosem winegret, mieszamy i posypujemy pestkami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zdrowe dania. Sprawdźcie koniecznie kawową owsiankę z przepisu dietetyka. Być może skusi was też zdrowa wersja smalcu — ze świeżym pieczywem jest pyszny.
Źródło: IG/m_rozenek, tvnstyle