Rozpoznajesz liście ze zdjęcia? Są cenniejsze niż wawrzynu, zrobisz z nich drogocenną miksturę
Liście orzecha włoskie często nie zwracają naszej uwagi. Zielona część rośliny z grupy orzechowatych jest cenniejsza niż wawrzyn, a przygotowanie z niej prozdrowotnego napoju jest niemalże ekspresowe. Polecamy spróbować — korzyści ze spożycia są ogromne.
Przepis na miksturę z liści orzecha włoskiego
Liście orzecha włoskiego są równie cenne co sam orzech. Ze świeżych, posiekanych zielonych części rośliny można przygotować dobroczynny napar. Wykonanie jest niesamowicie proste.
Składniki:
- 4 łyżki świeżych liści orzecha włoskiego
- 250 ml wrzątku
Jak zrobić miksturę z liści orzecha włoskiego?
Wykonanie naparu jet bardzo proste. Wystarczy zalać posiekane liście wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie przecedzony napój jest gotowy do spożycia. Zalecana dawka to 3-4 filiżanki dziennie.
Sięganie po miksturę z liści orzecha włoskiego doskonale sprawdzi się w leczeniu zaparć, biegunki, stanów zapalnych węzłów chłonnych i jelit czy nadmiernej potliwości.
Skoncentrowana dawka składników odżywczych takich jak m.in. witamina C, flawonoidy, garbniki czy liczne olejki eteryczne wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze i w mig postawi nas na nogi.
Jak wykorzystać orzechy włoskie?
Oprócz liści, które rzadko stosuje się w kulinariach, warto sięgnąć po same orzechy włoskie. Są świetnym dodatkiem do sałatek i owsianek na słodko.
Już niewielka porcja spożywana kilka razy w tygodniu dostarczy nam znacznych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-3, witamin z grupy B oraz pierwiastków takich jak potas, magnez czy cynk. Zawarte w orzechach włoskich substancje mają zbawienny wpływ m.in. na układ krążenia.
Z orzechami włoskimi przygotujecie także wyśmienite ciasto orzechowiec — skusi niejednego łasucha. Sprawdźcie też jak przygotować kultowe ciasteczka w kształcie aromatycznego przysmaku.
Źródło: portal.abczdrowie