Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kruszę herbatniki, wszystko na nich układam i mam najłatwiejszy sernik świata. Żałuję, że wcześniej go nie znałem
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 21.02.2024 19:10

Kruszę herbatniki, wszystko na nich układam i mam najłatwiejszy sernik świata. Żałuję, że wcześniej go nie znałem

Sernik bez pieczenia
Canva.com

Ten przepis jest tak prosty, że aż zaskakujący. W dodatku sernik zawsze wychodzi! Nie chciało mi się w to wierzyć, dopóki samemu nie spróbowałem. Teraz robię go bez przerwy, zajmuje mi to parę chwil.

Najłatwiejszy sernik świata

Ten sernik nie wymaga pieczenia. Trzeba miksera i lodówki. To jednak nie wszystko – wystarczy użyć kilku najprostszych składników. W dodatku sam się robi, nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. A jak wygląda! Nie dość, że teraz bez przerwy domaga się go rodzina, to jeszcze kiedyś nieopatrznie poczęstowałem nim gości. Wszyscy chcieli przepis. Dałem, ale i tak, kiedy mają przyjść, pytają, czy mają się spodziewać tego deseru.

Przepis na ten najprostszy sernik świata znajdziesz poniżej. Jest tak łatwy, że też pewnie nie zechcesz uwierzyć.   

Projekt bez nazwy(4).jpg
Canva.com
Połóż zmielone goździki przy łóżku. Dręczący problem zniknie

Czego potrzeba, by zrobic ten deser?

Lista składników jest wyjątkowo krótka i podstawowa. Właściwie niczego nie trzeba kupować, pewnie wszystko znajdziesz w domu. 

Składniki

  • 250 g niesłodkich herbatników typu petit beurre
  • 100 g masła
  • 600 g ulubionego serka kremowego
  • 280 ml tłustej śmietanki (30 lub 36%)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Jak zrobić ten pyszny sernik

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku i wkrusz do niego herbatniki. Im drobniej, tym lepiej. Mieszankę wylej na blaszkę i równo rozprowadź. Odstaw do przestygnięcia, a potem włóż do lodówki na 20 minut.

W tym czasie umieść pozostał składniki w misce i wymieszaj blenderem na gładką masę. Wyjmij blaszkę z lodówki i równo rozprowadź masę po warstwie maślano-herbatnikowej. Wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki na godzinkę lub dwie. Potem możesz podawać. Niewiarygodnie, prawda? Koniecznie wypróbuj też najprostszy przepis na kremówki.

Projekt bez nazwy(5).jpg
Canva.com
Tagi: Ser Masło Ciasto