Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi ryby po grecku tak jak babcia Ewa. Przepis bije na głowę patenty celebrytów
canva/olejx

Nikt nie robi ryby po grecku tak jak babcia Ewa. Przepis bije na głowę patenty celebrytów

11 grudnia 2022

Ryba po grecku zagości na niejednym świątecznym stole. Pyszna panierowana ryba z dodatkiem duszonych w sosie pomidorowym warzyw będzie idealna, jeśli przed usmażeniem obtoczycie ją w mące. Zapomnicie o pryskającym tłuszczu i suchym na wiór mięsie. Spróbujecie?

Mało który smakosz odmówi sobie zjedzenia pysznej ryby po grecku. Sekretem udanego dania jest połączenie warzyw korzeniowych duszonych z dodatkiem pomidorowego sosu i opanierowanej w mące filetów, które są delikatne i soczyste. Zrobienie go zajmuje zaledwie kilka chwil.

Przepis na pyszną rybę po grecku

Składniki:

  • 500 g filetów morszczuka, mintaja lub dorsza

  • 2-3 mniejsze marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 80 g koncentratu pomidorowego

  • 125 ml wody

  • 10-15 ml soku z cytryny

  • 15 g dowolnej musztardy

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

  • mąka pszenna do obtaczania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki

  • plastry świeżej cytryny

Jak zrobić rybę po grecku? Patent babci Ewy jest niezawodny.

Ryby rozmrażamy i kroimy w niebyt szerokie kawałki. Osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzewamy porcję oleju i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy z odrobiną wody przez 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę i sok z cytryny.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy trochę cukru, jeśli sos wyszedł zbyt kwaśny. W półmisku lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryby i przykrywamy ją sosem. Wierzch dekorujemy plasterkami cytryny i natka pietruszki. Rybę po grecku podajemy na zimno lub po podgrzaniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy pierogi pieczone z kapustą i grzybami . Być może skusi was też pyszna sałatka z burakiem i śledziem .

Ryba po grecku babci Ewy jest pyszna
canva/Ira1609

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy