Smakosze.pl
Ryba z pieca z brokułami

pixabay.com

Ryba z pieca z brokułami

29 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Ryba z pieca z brokułami to wprost idealny przepis dla tych z nas, którzy cenią sobie szybkie i smaczne gotowanie. Danie to jest pełne składników odżywczych pochodzących zarówno z ryby, jak i z warzyw. Należy więc tym bardziej zadbać o to, aby produkty były dobrej jakości. Upieczoną w ten sposób rybę możemy podawać na obiad, kolację lub zabrać w pojemniku do pracy i zjeść ją w formie lunchu.

Ryba z pieca z brokułami.

Ryba z pieca z brokułami najlepiej smakuje w połączeniu z żółtym serem. W pierwszym wariancie przepisu polecamy do posypania parmezan, jednak do tego dania możemy dodać dowolny, ulubiony rodzaj żółtego sera. Ważne, aby dobrze się topił i smakiem pasował do ryby.

undefined

Składniki na rybę:

·         ½ brokułu

·         500 gramów fileta z dorsza

·         1 łyżka stołowa mąki pszennej

·         50 gramów płatków migdałów

·         1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

·         przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki kurkumy

Składniki na sos:

·         2 łyżki stołowe mąki pszennej

·         2 łyżki stołowe masła

·         200 mililitrów bulionu warzywnego

·         100 mililitrów śmietanki 30%

·         3 łyżki parmezanu tartego

·         przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Przygotowanie ryby z pieca z brokułami rozpoczynamy od oporządzenia ryby. Musimy opłukać ją dokładnie i pozostawić do wyschnięcia lub osuszyć ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy ryba nie ma żadnych nieczystości i ości, po czym posypujemy ją solą, pieprzem, czosnkiem, kurkumą i papryką. Następnie kropimy oliwą. Tak przygotowaną rybę obtaczamy dokładnie w mące. Ważne, aby każdy fragment filetów był dobrze pokryty mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę układamy na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia.

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na sitko i dokładnie płuczemy. Zagotowujemy wodę i kiedy ciecz będzie wrzeć, wrzucamy na nią brokuł. Solimy wodę, po czym gotujemy warzywo przez około 2 minuty. Następnie odcedzamy.

Kolejny krok stanowi przygotowanie sosu. W tym celu na suchą patelnię wsypujemy mąkę i przez chwilę ją podsmażamy. Pilnujmy, aby się nie przypaliła. Smażenie powinno trwać 2 minuty.

Do mąki dodajemy masło. Roztapiamy je, ciągle mieszając.

Do gorącej mąki i do roztopionego masła powoli dolewamy bulion. Cały czas mieszamy wszystkie składniki, aby mąka się nie skrupiła.

Następnie dolewamy śmietankę. Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Mieszanie powinno być energiczne – tylko wtedy sos będzie miał pożądaną konsystencję. Do gotującego się sosu dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz parmezan. Mieszamy przez chwilę i zdejmujemy z ognia.

Rybę przykrywamy brokułami, a całość polewamy sosem. Posypujemy również migdałami.

Danie pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Podajemy na gorąco.

undefined

Ryba z pieca z brokułami i ziemniakami.

Składniki:

·         4 ziemniaki

·         1 brokuł

·         1 natka pietruszki

·         ½ cytryny

·         500 gramów fileta z dorsza

·         50 gramów mąki pszennej

·         500 mililitrów mleka

·         100 gramów masła

·         100 gramów żółtego sera (dowolnego)

·         przyprawy: sól, pieprz biały (do smaku)

Przygotowanie:

Przyrządzenie tej wersji ryby z pieca z brokułami warto zacząć od przygotowania warzyw. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. Brokuł dzielmy na różyczki, myjemy na sitku. Natkę pietruszki również myjemy, po czym siekamy na drobno.

Zagotowujemy wodę i kiedy będzie wrzeć, solimy ją, po czym wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je przez 5 minut, a następnie odcedzamy.

Brokuł sparzamy na gorącej wodzie.

Filety z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie mają ości lub innych zanieczyszczeń. Jeśli są czyste, wyciskamy na nie sok z cytryny, po czym doprawiamy solą.

Na patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie już gorące, zasypujemy je mąką, po czym energicznie mieszamy aż do momentu, w którym oba składniki dokładnie się połączą. Następnie zalewamy je mlekiem i dalej mieszamy. Gotujemy aż mleko z mąką i masłem zacznie wyraźnie gęstnieć.

Wówczas solimy sos oraz dodajemy pieprz.

Następnie dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy na niewielkim ogniu.

Ścieramy ser żółty na grubych oczkach na tarce i jego również dodajemy do sosu.

Z cytryny ścieramy skórkę i dosypujemy ją do sosu, po czym dorzucamy brokuły.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.

Do nasmarowanego masłem lub olejem roślinnym naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki. Układamy je tak, aby na siebie nachodziły. Na ziemniakach kładziemy filety, a całość polewamy sosem.

Pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Podajemy na gorąco.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ryba-z-pieca-z-brokulami

2.      https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-w-brokulach-317838

3.      https://gotujmy.pl/ryba-zapiekana-z-brokulami,przepisy-dorsz-przepis,89885.html

undefined

Kopeć DorotaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >
Babka piaskowa

Przepisy

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Czytaj więcej >