Sałatka z kalafiora i jajka
Sałatka z kalafiora i jajka jest prostą, ale bardzo smaczną i pożywną sałatką, która sprawdzi się zarówno na kolację, jak i spotkanie w większym gronie. Sałatka jest delikatna, a aromatyczny sos czosnkowy nadaje jej wyraźnego smaku. Poznaj przepis na ekspresową sałatkę z kalafiora i jajka.
Kalafior jest bardzo zdrowym, bogatym w błonnik warzywem. Związki w nim zawarte regulują ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne i zapobiegają wielu poważnym chorobom. Pamiętaj, aby nie przegotować kalafiora, ponieważ straci wszystkie zdrowotne właściwości. Różyczki kalafiora możesz również jeść na surowo, przygotowując z nich np. sałatkę z surowego kalafiora, pora i kukurydzy, doskonałą na lunch i kolację.
Sałatkę z kalafiora przygotuj ze świeżego warzywa. Głęboko mrożone różyczki zachowują smak, ale nie są już tak zdrowe jak warzywo kupione w całości. Do sałatki wykorzystaj sos na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu. Sos jest bardzo gęsty i aksamitny, a czosnek i koperek nadają mu genialnego, wyraźnego smaku.
Przepis na sałatkę z kalafiora i jajka
Składniki na 4-6 porcji:
kalafior
4 jajka
2 pomidory
czerwona papryka
sól, pieprz
Składniki na sos:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
koperek
Jak przygotować sałatkę z kalafiora i jajka?
Umyj i podziel kalafiora na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wrzenia, następnie przepłucz zimną wodą i odstaw do przestygnięcia. Ugotuj jajka na twardo.
Pokrój pomidory, jajka i paprykę w małą kostkę, posiekaj koperek.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Do dużej miski włóż różyczki kalafiora, pomidory, paprykę, dopraw solą, pieprzem i polej sosem. Wymieszaj.
Smacznego.