sałatka ziemniaczana
pixabay.com

Sałatka ziemniaczana

Tradycyjna wersja sałatki ziemniaczanej rodem z PRL-u, z ogromną ilością majonezu i cebuli, odchodzi w niepamięć. W jej miejsce wchodzą odchudzone wersje sałatki z jogurtem naturalnym lub odmiany typu wege: z sosem z cieciorki zamiast śmietany, jogurtu czy majonezu.

Tradycyjna sałatka ziemniaczana w odnowionej wersji

Sałatka ziemniaczana w nowoczesnej wersji, oprócz ogórka i jajek, posiada w składzie także kapary – czyli ususzone pączki kwiatowe o posmaku przypominającym oliwki. Gorzkie i cierpkie podkręcają smak tradycyjnego, polskiego posiłku i sprawiają, że zaciekawieni tą wersją sałatki goście, chętniej po nią sięgają.

Składniki:

  • 6 sztuk ugotowanych ziemniaków
  • 4 ugotowane jajka
  • Garść kaparów
  • 6-8 małych korniszonków
  • 3 łyżki majonezu
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w plasterki korniszony, dorzucamy odcedzone z zalewy kapary. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki jajka, posypujemy posiekanym koperkiem. Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku. Dokładamy majonezu i mieszamy wszystkie składniki razem.

Sałatka ziemniaczana z jogurtem

Składniki:

  • 4 ugotowane średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Ogórek małosolny (duży)
  • 5 łyżeczek jogurtu naturalnego
  • 2 rzodkiewki
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Do tego dzielimy jajka na ćwiartki, rzodkiewkę ścieramy na tarce, a ogórek małosolny kroimy w kosteczkę. Siekamy koperek. W salaterce układamy ziemniaki, wrzucamy na nie rzodkiewkę, ogórka, kładziemy na wierzch ćwiartki jajka. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z solą, pieprzem i koperkiem. Polewamy nim składniki sałatki i lekko mieszamy (tak, aby jajka się nie rozpadły).

Sałatka ziemniaczana w wersji wege

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania produktów odzwierzęcych. Stąd potrzeba wymyślania zamienników mięsa czy nabiału w diecie wegańskiej. Jednym z nich jest pomysł na zastąpienie majonezu „śmietanką ze słonecznika” lub też sosem wykonanym z wody po cieciorce. Oba te pomysły sprawdzają się, jeśli chodzi o naśladowanie tekstury prawdziwego majonezu i z powodzeniem zastępują go w sałatce ziemniaczanej.

Sałatka ziemniaczana w wersji wege, składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek wegańskiego majonezu z cieciorki
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Składniki na majonez wegański z cieciorki:

  • 3 łyżki wody z cieciorki konserwowej (nada się też woda po gotowaniu cieciorki)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 3 szczypty czarnej soli kala namak

Wykonanie:

Aby zrobić sałatkę ziemniaczaną w wersji wegańskiej, potrzebujemy mieć ugotowane i schłodzone ziemniaki, jak również wykonany wcześniej majonez wegański. Majonez wykonuje się bardzo prosto. Wystarczy zmiksować wodę z cieciorki z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Następnie dodać do tego olej. Ale nie cały od razu. Miksując, należy wlewać go powoli, stróżką. Dzięki temu się nie zwarzy. Miksujemy do momentu, aż gęstość majonezu będzie odpowiednia. Wtedy dodajemy 2 szczypty czarnej soli, mieszamy i próbujemy. Potem możemy zabrać się za sałatkę. W tym celu kroimy w kostkę ziemniaki, a na patelni rozgrzewamy olej, na którym przesmażamy posiekaną cebulę (smażymy do momentu, aż się zeszkli, a potem zdejmujemy). Kroimy też drobno ogórki oraz siekamy koperek. Do pokrojonych w kostkę ziemniaków wrzuconych do salaterki, dorzucamy cebulę, ogórki oraz koperek. Zalewamy wegańskim majonezem i mieszamy.

W tej wersji wegański majonez można zastąpić też „śmietanką ze słonecznika”. Aby ją zrobić, należy przygotować: ½ szklanki słonecznika, wodę przegotowaną, łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Ziarna słonecznika zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy, zalewamy ponownie wodą (tym razem w temperaturze pokojowej), która powinna przykryć słonecznik, dolewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól oraz pieprz i miksujemy. Odcedzamy na gazie, a odcedzony płyn utworzy nam „słonecznikową śmietankę”, którą możemy polać sałatkę.

Źródła:

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-ziemniaczana-z-jajkiem

https://opycha.pl/weganski-majonez-z-wody-po-cieciorce-prosty-przepis-zero-waste/

https://www.olgasmile.com/salatka-ziemniaczana-przepis.html

http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/12/saatka-ziemniaczana-z-jajkiem-ogorkiem.html

https://www.jadlonomia.com/przepisy/lekka-i-weganska-saatka-ziemniaczana/

Następny artykuł