Schab duszony w sosie węgierskim z cebulką
Duszony schab po węgiersku. Aromatyczny sos węgierski do mięsa
Sos węgierski to idealny dodatek do różnego rodzaju potraw. Jego wyrazisty i pikantny smak znakomicie komponuje się zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym, jak i drobiowym. Świetnie podkreśla smak każdego mięsa w aromatycznym gulaszu. Jest to bardzo uniwersalny sos; można podawać go również z daniami z ziemniaków; placki ziemniaczane z sosem węgierskim to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Sos po węgiersku jest na tyle charakterystyczny, że nie potrzebuje specjalnych dodatków. Zjesz go ze smakiem razem z kaszą gryczaną, czy nawet kawałkiem chleba. Tradycyjny sos węgierski składa się z bulionu mięsnego, pomidorów, papryki, cebuli, szczypty ostrej papryki, soli i pieprzu. Możesz również dodać do niego pieczarki. Jedną z najpopularniejszych potraw z dodatkiem tego węgierskiego sosu pomidorowo-paprykowego jest duszony schab po węgiersku – idealny na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Zapiekany czy duszony schab w sosie węgierskim?
Schab wieprzowy można przyrządzić na setki różnych sposobów. Nawet jeśli jesteś ogromnym fanem tradycyjnego kotleta schabowego obtoczonego w jajku i bułce tartej, polecamy Ci spróbować schabu w sosie węgierskim. Możesz go zapiec albo dusić pod przykryciem na patelni lub w garnku. Zapiekany schab po węgiersku wymaga od Ciebie uprzedniego namoczenia go w marynacie z sosu węgierskiego. Później zapiekasz go w żaroodpornym naczyniu wraz z sosem i dodatkami w postaci cebuli, papryki czy pieczarek. Jeśli jednak wolisz delikatniejszą wersję schabu po węgiersku, polecamy Ci tę gotowaną. Mięso będzie kruche, soczyste i miękkie, a zarazem wyraziste w smaku.
Przepis na schab w sosie węgierskim
Poniżej podajemy najbardziej podstawowy przepis na schab w węgierskim sosie pomidorowo-paprykowym. Jeśli nie przepadasz za papryką (warzywem), dodaj jedynie szczyptę słodkiej papryki i ostrej papryki. Do swojego węgierskiego sosu śmiało możesz włączyć pokrojone w plasterki pieczarki, odrobinę śmietany lub mleka 2% i krojone pomidory. Wybór należy do Ciebie! Podawaj schab duszony w sosie węgierskim z tłuczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą: np. gryczaną lub bulgur. Jako warzywny dodatek doskonale sprawdzi się ogórek kiszony lub brokuł gotowany na parze.
Składniki
Do schabu:
1 kg schabu wieprzowego
2 cebule
5 łyżek oleju roślinnego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Na sos:
750 ml bulionu lub rosołu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku