Smakosze.pl
Schab z sosem węgierskim

Valeria Boltneva z Pexels

Schab duszony w sosie węgierskim z cebulką

1 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Wiemy, że tradycyjne schabowe smażone w jajku i w bułce tartej to absolutna klasyka. Schab można jednak przyrządzić na wiele innych, równie smacznych sposobów. Poznaj nasz przepis na schab w wyrazistym sosie węgierskim z dodatkiem koncentrat

Duszony schab po węgiersku. Aromatyczny sos węgierski do mięsa

Sos węgierski to idealny dodatek do różnego rodzaju potraw. Jego wyrazisty i pikantny smak znakomicie komponuje się zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym, jak i drobiowym. Świetnie podkreśla smak każdego mięsa w aromatycznym gulaszu. Jest to bardzo uniwersalny sos; można podawać go również z daniami z ziemniaków; placki ziemniaczane z sosem węgierskim to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sos po węgiersku jest na tyle charakterystyczny, że nie potrzebuje specjalnych dodatków. Zjesz go ze smakiem razem z kaszą gryczaną, czy nawet kawałkiem chleba. Tradycyjny sos węgierski składa się z bulionu mięsnego, pomidorów, papryki, cebuli, szczypty ostrej papryki, soli i pieprzu. Możesz również dodać do niego pieczarki. Jedną z najpopularniejszych potraw z dodatkiem tego węgierskiego sosu pomidorowo-paprykowego jest duszony schab po węgiersku – idealny na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Zapiekany czy duszony schab w sosie węgierskim? 

Schab wieprzowy można przyrządzić na setki różnych sposobów. Nawet jeśli jesteś ogromnym fanem tradycyjnego kotleta schabowego obtoczonego w jajku i bułce tartej, polecamy Ci spróbować schabu w sosie węgierskim. Możesz go zapiec albo dusić pod przykryciem na patelni lub w garnku. Zapiekany schab po węgiersku wymaga od Ciebie uprzedniego namoczenia go w marynacie z sosu węgierskiego. Później zapiekasz go w żaroodpornym naczyniu wraz z sosem i dodatkami w postaci cebuli, papryki czy pieczarek. Jeśli jednak wolisz delikatniejszą wersję schabu po węgiersku, polecamy Ci tę gotowaną. Mięso będzie kruche, soczyste i miękkie, a zarazem wyraziste w smaku.

Przepis na schab w sosie węgierskim

Poniżej podajemy najbardziej podstawowy przepis na schab w węgierskim sosie pomidorowo-paprykowym. Jeśli nie przepadasz za papryką (warzywem), dodaj jedynie szczyptę słodkiej papryki i ostrej papryki. Do swojego węgierskiego sosu śmiało możesz włączyć pokrojone w plasterki pieczarki, odrobinę śmietany lub mleka 2% i krojone pomidory. Wybór należy do Ciebie! Podawaj schab duszony w sosie węgierskim z tłuczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą: np. gryczaną lub bulgur. Jako warzywny dodatek doskonale sprawdzi się ogórek kiszony lub brokuł gotowany na parze.

Składniki

Do schabu:

  • 1 kg schabu wieprzowego

  • 2 cebule

  • 5 łyżek oleju roślinnego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz

Na sos:

  • 750 ml bulionu lub rosołu

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Umyj schab i pokrój go w plastry. Każdy kawałek lekko rozbij. Natrzyj go słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Obtocz w mące pszennej. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni i połóż na niej kawałki schabu. Smaż tak długo, aż mięso przyrumieni się z obu stron.

Odłóż mięso na oddzielny talerz. Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż na tej samej patelni, aż się zeszkli. Możesz dolać trochę oleju. 

Ponownie przełóż schab na patelnię. Dolej gorący bulion lub rosół i sos sojowy. Dodaj 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki i łyżeczkę czosnku granulowanego. Zamiast czosnku w proszku możesz przecisnąć 2 ząbki przez praskę.

Całość duś pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż do miękkości mięsa. Po tym czasie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Możesz zagęścić sos odrobiną mąki. W tym celu wsyp 2 łyżki mąki pszennej do szklanki, dodaj odrobinę zimnej wody i sosu z patelni i wymieszaj. Powoli wlewaj zawartość szklanki na patelnię, cały czas mieszając sos. 

Jeśli to potrzebne, dopraw sos solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >