Smakosze.pl
Schab w sosie grzybowym - faszerowany lub nie - zawsze smakuje

https://pixabay.com/

Schab w sosie grzybowym

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Paweł Kulenty

Udostępnij:

Najczęściej przyrządzamy z niego tradycyjne kotlety w panierce lub pieczemy go w całości. To doskonałe mięso można podawać na wiele sposobów - jako roladę, zapiekankę, bitki czy kieszonki. Schab w sosie grzybowym to nie jest danie dla wegetarian i

Zazwyczaj ze schabu robimy schabowe. Ale to smaczne, soczyste i niezbyt tłuste mięso ma znacznie więcej zastosowań kulinarnych. Wiele dań ze schabu przygotowuje się równie szybko i łatwo co panierowane schabowe kotlety. Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Można zrobić na przykład znakomitą pieczeń, zdrową domową wędlinę bez konserwantów lub pyszną roladę. Schab świetnie również smakuje przyrządzony w sosie. Do schabu świetnie pasują sosy grzybowe, śmietanowe, a także owocowe.

Schab to doskonałe mięso na pieczyste. Właściwie przygotowany będzie aromatyczny, miękki i soczysty. Warto pamiętać, aby nie pozbawiać go całości tłuszczu. Nawet jeśli nie lubimy warstewki tłuszczu na mięsie, warto ją zostawić do pieczenia - będzie barierą, dzięki której wilgoć nie będzie ze schabu uciekać, zatrzyma wszystkie pyszne i aromatyczne soki wewnątrz mięsa.

Proponujemy dwa przepisy. Pierwszy to „klasyczny” schab w sosie. Może on stanowić bazę do obiadu. Drugi to kompletne danie obiadowe.

Schab w sosie grzybowym z borowików

Przygotowanie 100 minut, porcja 300 kcal, przepis 6 porcji

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • łyżka octu winnego,

  • 50 dag borowików (lub innych grzybów jak podgrzybki, koźlarze),

  • gałka muszkatołowa,

  • cebula,

  • 3 garści posiekanej kapusty,

  • papryka,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Wykonanie

Schab myjemy, osuszamy. Ostrym nożem robimy w środku kieszeń do faszerowania. Mieszamy przeciśnięty czosnek, sos sojowy, gałkę oraz ocet winny. Nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki.

Borowiki lub inne grzyby - mogą być podgrzybki, koźlarze kurki lub nawet maślaki - czyścimy i kroimy na kawałeczki. Obraną cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy grzyby, cebulę i posiekaną kapustę. Smażymy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. 1/3 farszu mieszamy z pokrojoną papryką.

Schab wyjmujemy z lodówki i nacieramy solą. Do kieszeni wkładami farsz z papryką. Spinamy otwór wykałaczkami.

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę pozostałego farszu. Na nim kładziemy schab. Zakrywamy resztę grzybów kapustą. Przykrywamy naczynie. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem kroimy schab w grubsze plastry.

Schab w sosie grzybowym w kremowej szalotce i z puree z ziemniaków

Składniki:

  • 4 kawałki schabu,

  • łyżka oliwy,

  • 2 szalotki,

  • 3-4 duże pieczarki,

  • 2 gałązki rozmarynu,

  • odrobina koniaku lub brandy,

  • łyżka mąki,

  • 80 ml - 1/4 szklanki bulionu wieprzowego lub drobiowego,

  • łyżka musztardy,

  • 20 dag creme fraiche lub 200 ml śmietany kremówki,

  • sól i pieprz.

Puree ziemniaczane:

  • mała główka czosnku,

  • 6 średnich ziemniaków,

  • 50 ml - 1/4 szklanki pełnego mleka,

  • 10 dag masła,

  • sól,

  • po 1-2 łyżki pietruszki i koperku.

Wykonanie

Nacieramy kawałki schabu solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i zrumieniamy kotlety nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony. Wykładamy mięso na talerz i odstawiamy.

Do tej samej patelni dodajemy pokrojoną drobno szalotkę i podsmażamy na średnim ogniu, ciągle mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy grzyby i posiekany rozmaryn. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.

Gdy soki z szalotki i grzybów wyparują, a patelnia wyschnie, dolewamy kieliszek koniaku lub brandy, zdrapując przypalone do patelni kawałki łyżką. Następnie dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia (pomijamy mąkę, jeśli do sosu mamy zamiar użyć creme fraiche).

Dodajemy bulion, musztardę, creme fraiche i mieszamy, żeby połączyć składniki.

Kotlety wkładamy na patelnię i dusimy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. W razie potrzeby próbujemy i podduszamy jeszcze jakiś czas. Dodajemy sól i pieprz.

Przygotowujemy puree ziemniaczane ziołowo-czosnkowe. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Odcinamy czubki czosnku, aby odsłonić ząbki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45-50 minut, aż ząbki będą miękkie. Zostawiamy czosnek do wystudzenia.

Obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Podczas gotowania ziemniaków wyciskamy ząbki czosnku ze skórki - powinny łatwo wyskoczyć - i rozgniatamy widelcem w małej misce.

Odcedzamy ziemniaki i odparowujemy je, aby pozbyć się nadmiaru wody. Potrząsamy kilka razy garnkiem na ogniu i odparowujemy jeszcze więcej wody. Dodajemy gorące mleko. Rozdrabniamy masę tłuczkiem do ziemniaków aż uzyskamy gładką konsystencję.

Następnie dodajemy masło i kontynuujemy rozdrabnianie. Dodajemy połowę rozgniecionego czosnku, mieszamy z ziemniakami a potem dodajemy kolejną część czosnku. Gdy masa będzie gładka, a większość grudek zniknie, doprawiamy solą do smaku. Dodajemy pietruszkę i koperek, a potem mieszamy. Podajemy gorące z odrobiną masła lub creme fraiche. Koniaczek? Podwójny!

Paweł KulentyAutor

Redaktor Paweł Kulenty

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >