Sernik czarno biały siostry Anieli - jego legendarny smak zachwyci każdego
Puszysty, wyrośnięty, doskonały w smaku. Taki właśnie jest kultowy sernik czarno biały od siostry Anieli. Kruche, ciemne ciasto, waniliowa masa serowa i ciemna kruszonka to niebiańskie połączenie, idealne zarówno na wizytę gości, jak i słodki deser do kawy. Poznaj przepis na sernik czarno biały siostry Anastazji.
Sernik na kakaowym, kruchy spodzie wygląda ślicznie, a smakuje tak, że za każdym razem cała blacha znika w jeden dzień. Delikatna masa serowa w połączeniu z kakaowym, kruchym ciastem tworzą doskonały wypiek dla całej rodziny. Sernik jest również bardzo prostym deserem, który przygotujesz w niecałą godzinę.
Sernik, mimo, iż prosty, wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby wyszedł puszysty, delikatny i rozpływał się w ustach. Ciasto na spód i kruszonkę zawsze musi być dobrze schłodzone przed pieczeniem. Zimna kula ciasta dobrze rozprowadzi się na blasze i łatwo zrobisz z niej kruszonkę.
Pamiętaj również, aby piany z białek nigdy nie łączyć z całą masą mikserem, użyj drewnianej lub silikonowej łyżki. Sernik zostaw w piekarniku na godzinę, półtorej po upieczeniu. Uchyl jedynie drzwi, aby stopniowo się chłodził. Nagła zmiana temperatury podczas wyjęcia ciepłego ciasta z piekarnika spowoduje, że sernik popęka i opadnie.
Pyszny sernik z kruszonką zrobisz również z ulubionymi owocami. W tym artykule dowiesz się, jak upiec doskonały sernik ze śliwkami przepisu Ewy Wachowicz.
Przepis na sernik czarno biały siostry Anastazji
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 24x28 cm):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 żółtka
kostka masła
pół szklanki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na masę serową:
1 kg sera do sernika w wiaderku
6 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka cukru
kostka masła
Jak zrobić sernik czarno biały siostry Anieli?
Na początku przygotuj kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na dwie części, z każdej wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zrób masę serową: żółtka oddziel od białek, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj cukier, masło i ucieraj. Następnie dodaj ser do sernika, budynie i całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie przełóż do masy serowej i wymieszaj łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/JanPietruszka
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, jedną kulę kruchego ciasta rozprowadź dokładnie na formie i delikatne nakłuj widelcem. Na spód wylej masę serową, drugą kulę pokrusz na całym cieście. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 60 minut, następnie uchyl delikatnie drzwi i pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku.