Smakosze.pl

Canva / vinicef ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja zaskoczyła przepyszną surówką z pora. 2 składników nikt by się nie spodziewał

9 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.

Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Przepis na niezwykłą surówkę z pora według siostry Anastazji

Składniki:
  • 3 średnie pory

  • 1-2 jabłka

  • 3-4 ogórki kiszone

  • 10 dag rodzynek

  • 1 pęczek natki pietruszki lub szczypioru

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • musztarda

  • sól

  • pieprz

Oryginalna surówka z pora krok po kroku

Pory na surówkę oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Warzywo przełóż na metalowe sitko. Opłucz je, a potem przelej wrzącą wodą, aby odrobinę zmiękło, po czym odstaw do przestudzenia.

Jabłka do surówki umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ogórki obierz i pokrój w paseczki lub niewielką kostkę. Rodzynki przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą. Pozostaw w ten sposób na kilka minut, aby zrobiły się miękkie.

Przygotowane składniki surówki przełóż do salaterki. Dodaj do nich opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlej oliwę, dopraw do smaku musztardą, solą oraz pieprzem. Po starannym wymieszaniu surówka gotowa jest do podania.

Buraczki w wykonaniu siostry Anastazji to nie lada rarytas . Z przepisu gotującej zakonnicy przygotujesz świetną alternatywę dla ziemniaków .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "123 sałatki i surówki" Wydawnictwo WAM

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]