Siostra Anastazja zaskoczyła przepyszną surówką z pora. 2 składników nikt by się nie spodziewał
Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.
Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Przepis na niezwykłą surówkę z pora według siostry Anastazji
Składniki:
3 średnie pory
1-2 jabłka
3-4 ogórki kiszone
10 dag rodzynek
1 pęczek natki pietruszki lub szczypioru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
musztarda
sól
pieprz
Oryginalna surówka z pora krok po kroku
Pory na surówkę oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Warzywo przełóż na metalowe sitko. Opłucz je, a potem przelej wrzącą wodą, aby odrobinę zmiękło, po czym odstaw do przestudzenia.
Jabłka do surówki umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ogórki obierz i pokrój w paseczki lub niewielką kostkę. Rodzynki przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą. Pozostaw w ten sposób na kilka minut, aby zrobiły się miękkie.
Przygotowane składniki surówki przełóż do salaterki. Dodaj do nich opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlej oliwę, dopraw do smaku musztardą, solą oraz pieprzem. Po starannym wymieszaniu surówka gotowa jest do podania.
Buraczki w wykonaniu siostry Anastazji to nie lada rarytas. Z przepisu gotującej zakonnicy przygotujesz świetną alternatywę dla ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
Ponacinała ziemniaki, nadziała i upiekła. Pomysł na prosty obiad za 3,50 zł
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: "123 sałatki i surówki" Wydawnictwo WAM