Smakosze.pl

Canva / shcherbak volodymyr

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Najlepsze kucharki zawsze sięgają po 1 dodatek

19 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Soczyste kotlety mielone są potrawą, którą każdy pałaszuje z apetytem. Niestety nie zawsze jesteśmy tak właśnie je przyrządzić. Zbite i suche mięso nikogo nie zadowoli. Przed smażeniem dodaj do niego odrobinę nabiału i przekonaj się, jak ten prosty patent na zawsze odmieni Twoje kotlety.

Kotlety z mięsa mielonego są niezwykle popularną propozycją obiadową. Tym bardziej ważne jest, by znać wszystkie sztuczki związane z ich przygotowaniem. Przydatna będzie wiedza odnośnie odpowiedniego wyboru mięsa, a także dodatków do niego. Z nami za każdym razem usmażysz obłędnie soczyste kotlety mielone.

Jak przygotować soczyste kotlety mielone?

Pulchne i delikatne kotlety mielone to obiad, który każdy zje z przyjemnością. Ich przyrządzenie wcale nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Z samego mięsa nie wyczarujemy soczystych kotletów mielonych. Potrzebujemy do tego kilku dodatków. Powszechna jest wiedza odnośnie jajka i bułki. Co jeszcze warto wymieszać w mięsnej masie?

Do mięsa dodaj kwaśną śmietaną lub jogurt naturalny. Na 1 kg mięsa wystarczą 2 łyżki. Dzięki takiemu bonusowi danie zyska apetyczna strukturę, a przy okazji nabierze też przyjemnego, delikatnie kremowego smaku.

Aby kotlety mielone były soczyste wymagają długiego wyrabiania. W ten sposób mięsna masa dobrze się napowietrza, przez co kotlety nie wychodzą zbite. Warto na ich przygotowanie poświecić te kilka minut więcej.

Jakie są sprawdzone patenty na soczyste kotlety mielone?

Aby usmażyć soczyste kotlety mielone, należy bliżej przyjrzeć się wyborowi mięsa. Nie może ono być zbyt chude. Szynka, chuda wołowina lub drób to nie jest materiał na smakowity obiad tego rodzaju. Idealnie na mielone nada się za to łopatka wieprzowa.

Jeśli nie przepadasz za smakiem łopatki lub chcesz poeksperymentować z mięsem, jest na to prosty sposób. Do chudych gatunków dodaj mielony boczek. Ta część tuszy ma sporą zawartość tłuszczu. Dzięki temu kotlety wyjdą odpowiednio wilgotne.

Co jeszcze warto dodać, aby uzyskać soczyste kotlety mielone? Postaw na ziemniaki. 2 duże kartofle starte na drobnych oczkach i dodane do 1 kg mięsa sprawią, że kotlety będą nie tylko soczyste, ale też cudownie miękkie. W tej roli można obsadzić także cukinię.

Wiele osób do mielonego mięsa dodaje bułkę tartą. Wydaje się ona odpowiednim zamiennikiem dla namoczonej kajzerki. Nic bardziej mylnego- tarta bułka sprawi, ze kotlety staną się twarde i gumowate. Aby uzyskać soczyste kotlety mielone zawsze używaj dobrze namoczonej w mleku zwykłej bułki. Dowiedz się, które czynności sprawiają, że kotlety schabowe wychodzą twarde . Przepis na mielone z dodatkiem boczku prezentowaliśmy na naszej stronie .

Canva / Radist
Canva / Radist

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >