Smakosze.pl
Kotlety mielone będą cudownie soczyste

Canva / shcherbak volodymyr

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Najlepsze kucharki zawsze sięgają po 1 dodatek

19 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Soczyste kotlety mielone są potrawą, którą każdy pałaszuje z apetytem. Niestety nie zawsze jesteśmy tak właśnie je przyrządzić. Zbite i suche mięso nikogo nie zadowoli. Przed smażeniem dodaj do niego odrobinę nabiału i przekonaj się, jak ten prosty patent na zawsze odmieni Twoje kotlety.

Kotlety z mięsa mielonego są niezwykle popularną propozycją obiadową. Tym bardziej ważne jest, by znać wszystkie sztuczki związane z ich przygotowaniem. Przydatna będzie wiedza odnośnie odpowiedniego wyboru mięsa, a także dodatków do niego. Z nami za każdym razem usmażysz obłędnie soczyste kotlety mielone.

biedronka

Właśnie się zaczęło. Nowa oferta Biedronki. Olej, jajka, wędlina i kawa za ułamek ceny

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować soczyste kotlety mielone?

Pulchne i delikatne kotlety mielone to obiad, który każdy zje z przyjemnością. Ich przyrządzenie wcale nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Z samego mięsa nie wyczarujemy soczystych kotletów mielonych. Potrzebujemy do tego kilku dodatków. Powszechna jest wiedza odnośnie jajka i bułki. Co jeszcze warto wymieszać w mięsnej masie?

Do mięsa dodaj kwaśną śmietaną lub jogurt naturalny. Na 1 kg mięsa wystarczą 2 łyżki. Dzięki takiemu bonusowi danie zyska apetyczna strukturę, a przy okazji nabierze też przyjemnego, delikatnie kremowego smaku.

Aby kotlety mielone były soczyste wymagają długiego wyrabiania. W ten sposób mięsna masa dobrze się napowietrza, przez co kotlety nie wychodzą zbite. Warto na ich przygotowanie poświecić te kilka minut więcej.

Jakie są sprawdzone patenty na soczyste kotlety mielone?

Aby usmażyć soczyste kotlety mielone, należy bliżej przyjrzeć się wyborowi mięsa. Nie może ono być zbyt chude. Szynka, chuda wołowina lub drób to nie jest materiał na smakowity obiad tego rodzaju. Idealnie na mielone nada się za to łopatka wieprzowa.

Jeśli nie przepadasz za smakiem łopatki lub chcesz poeksperymentować z mięsem, jest na to prosty sposób. Do chudych gatunków dodaj mielony boczek. Ta część tuszy ma sporą zawartość tłuszczu. Dzięki temu kotlety wyjdą odpowiednio wilgotne.

Co jeszcze warto dodać, aby uzyskać soczyste kotlety mielone? Postaw na ziemniaki. 2 duże kartofle starte na drobnych oczkach i dodane do 1 kg mięsa sprawią, że kotlety będą nie tylko soczyste, ale też cudownie miękkie. W tej roli można obsadzić także cukinię.

Wiele osób do mielonego mięsa dodaje bułkę tartą. Wydaje się ona odpowiednim zamiennikiem dla namoczonej kajzerki. Nic bardziej mylnego- tarta bułka sprawi, ze kotlety staną się twarde i gumowate. Aby uzyskać soczyste kotlety mielone zawsze używaj dobrze namoczonej w mleku zwykłej bułki. Dowiedz się, które czynności sprawiają, że kotlety schabowe wychodzą twarde. Przepis na mielone z dodatkiem boczku prezentowaliśmy na naszej stronie.

Canva / Radist

Canva / Radist

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >