Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.03.2023 11:53

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis

kotlety pieczone z serem i pieczarkami
Screen z filmu pochodzi z kanału Henia Fox na YouTube

Nie mielone, nie schabowe. Na obiad przygotuj kotlety w zupełnie nowej odsłonie. Wieprzowinę mieloną zapiecz w piekarniku z pieczarkami, cebulą i aromatycznym cheddarem. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę

Kotlety drwala są totalnym hitem

Kotlety drwala to nic innego, jak kotlety z mięsa mielonego zapieczone z pieczarkami, cebulą i serem. Danie smakuje fantastycznie. Kotlety są soczyste, delikatne, a pozostałe składniki dodają im charakteru.

Do przygotowania kotletów drwala wykorzystaj kawałek łopatki lub karkówki wieprzowej. Zmielone samodzielnie mięso będzie o wiele lepsze. Kotlety będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Mięso dopraw suszonymi ziołami, przyprawami i musztardą.

Najlepszym serem do zapieczenia kotletów będzie cheddar, ponieważ ma mocny, wyraźny smak. Jeśli jednak nie przepadasz za jego intensywnością, kotlety oprósz klasyczną goudą lub innym, ulubionym, żółtym serem.

 

Do żurku dodajesz surową czy parzoną białą kiełbasę? 1 wybór jest o niebo lepszy

Przepis na soczyste kotlety drwala z piekarnika

Składniki:

  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 g startego sera cheddar, ewentualnie gouda
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • szczypiorek

Jak zrobić kotlety z pieczarkami i serem?

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez kilka minut, aż woda całkowicie odparuje, odstaw.

Do zmielonego mięsa wbij jajko, dodaj musztardę, wsyp bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i majeranek. Masę dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Z masy wyrabiaj kolety i przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.

Na środku każdego wgłębienia zrób wgniecenie i powkładaj pieczarki przesmażone z cebulą. Całość oprósz startym serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut. Kotlety oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj.

Robisz mielone? Usmaż je na tym rodzaju tłuszczu. Będą o wiele smaczniejsze. Na obiad doskonale sprawdzi się także schab gotowany w sosie. Będzie szybko i pysznie.

mięso mielone na kotlety.jpg
canva/Yana Gayvoronskaya