Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z kanału Henia Fox na YouTube

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Nie mielone, nie schabowe. Na obiad przygotuj kotlety w zupełnie nowej odsłonie. Wieprzowinę mieloną zapiecz w piekarniku z pieczarkami, cebulą i aromatycznym cheddarem. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę

Kotlety drwala są totalnym hitem

Kotlety drwala to nic innego, jak kotlety z mięsa mielonego zapieczone z pieczarkami, cebulą i serem. Danie smakuje fantastycznie. Kotlety są soczyste, delikatne, a pozostałe składniki dodają im charakteru.

Do przygotowania kotletów drwala wykorzystaj kawałek łopatki lub karkówki wieprzowej. Zmielone samodzielnie mięso będzie o wiele lepsze. Kotlety będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Mięso dopraw suszonymi ziołami, przyprawami i musztardą.

Najlepszym serem do zapieczenia kotletów będzie cheddar, ponieważ ma mocny, wyraźny smak. Jeśli jednak nie przepadasz za jego intensywnością, kotlety oprósz klasyczną goudą lub innym, ulubionym, żółtym serem.

 

żurek wielkanocny z białą kiełbasą

Do żurku dodajesz surową czy parzoną białą kiełbasę? 1 wybór jest o niebo lepszy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na soczyste kotlety drwala z piekarnika

Składniki:
  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 g startego sera cheddar, ewentualnie gouda
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • szczypiorek

Jak zrobić kotlety z pieczarkami i serem?

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez kilka minut, aż woda całkowicie odparuje, odstaw.

Do zmielonego mięsa wbij jajko, dodaj musztardę, wsyp bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i majeranek. Masę dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Z masy wyrabiaj kolety i przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.

Na środku każdego wgłębienia zrób wgniecenie i powkładaj pieczarki przesmażone z cebulą. Całość oprósz startym serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut. Kotlety oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj.

Robisz mielone? Usmaż je na tym rodzaju tłuszczu . Będą o wiele smaczniejsze. Na obiad doskonale sprawdzi się także schab gotowany w sosie . Będzie szybko i pysznie.

mięso mielone na kotlety.jpg
canva/Yana Gayvoronskaya
placki ziemniaczane Magdy Gessler

Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi

CZYTAJ DALEJ
cena babki wielkanocnej w restauracji Adamczyka zwala z nóg

Nie do wiary, ile kosztuje wielkanocna babka u Piotra Adamczyka. Cena nie mieści się w głowie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >