Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Smażąc kurczaka, dolej do niego trochę mleka. Gdy go spróbujesz, już nigdy nie zrobisz inaczej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.08.2023 20:00

Smażąc kurczaka, dolej do niego trochę mleka. Gdy go spróbujesz, już nigdy nie zrobisz inaczej

None
screen z filmu pochodzi z kanału CookMe - Polska

Kto nie uwielbia soczystych filetów z kurczaka? Delikatne mięso drobiowe nie raz potrafiło przyprawić nas o szybsze bicie serca. Jest wiele sposobów na przygotowanie kurczaka. Tym razem podzielimy się z Tobą sztuczką, z której korzystają mistrzowie kuchni.

Sprytny sposób na soczysty filet z kurczaka

Kurczak często gości na naszych stołach. Można z niego przygotować potrawkę, kotlety, a nawet roladki. Dziś weźmiemy się za smażone filety z piersi kurczaka. Prosty trik sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste i delikatne.

Okazuje się, że do filetów z kurczaka wystarczy dolać odrobinę mleka. Dzięki niemu mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Co dokładnie trzeba zrobić? Dowiesz się w dalszej części tekstu.

kurczak.jpg
Canva
Weź plastikową butelkę i przyłóż ją do żółtka. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak zrobić idealnie soczysty filet z kurczaka?

Delikatny i soczysty filet z kurczaka jest banalnie prosty w przygotowaniu. Najważniejsze jest dolanie do niego mleka. Trzeba zrobić to w trakcie smażenia i poddusić na małym ogniu przez kilka minut. Jakie składniki będą nam potrzebne? Listę znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • mąka
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Przepis na soczyste filety z kurczaka krok po kroku

Na początku pokrój kurczaka na kilka cieńszych kotletów. Z jednego podwójnego fileta, powinny wyjść cztery kawałki. Pamiętaj, żeby nie myć go wcześniej. Delikatnie rozbij mięso tłuczkiem.

Filety obtocz w mące z obu stron. Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wyłóż kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na średnim ogniu. 2 minuty na każdą stronę powinny wystarczyć. 

Na podsmażone filety z kurczaka wylej mleko. Całość dopraw solą i pieprzem. Oczywiście możesz dodać też inne przyprawy. Patelnię przykryj pokrywką i duś mięso przez 5 minut. Po tym czasie odwróć kotlety i podgrzewaj je pod przykryciem przez 2 minuty.

Filety z kurczaka duszone w mleku będą obłędne. Jeśli podoba Ci się ten patent, podziel się z nim na Facebooku! Warto również wypróbować ten przepis na kurczaka

soczysty kurczak.jpg
Canva