Sok z kiszonej kapusty może zaszkodzić
Canva.com / Santje09

Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty jest uznawany za zdrowy produkt, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dostarcza on wielu cennych składników odżywczych. Okazuje się, że nie każdy powinny po niego sięgać osoby z nadciśnieniem i problemami żołądkowymi.

Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem. Znajdziemy w nim zarówno kwaśne, jak i słone nuty. Niektórzy mogliby go pić niemal codziennie. Warto jednak wziąć pod uwagę swój stan zdrowia.

Komu może zaszkodzić sok z kiszonej kapusty?

Nie da się ukryć, że sok z kiszonej kapusty przeważnie pijają osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jego nietypowym zastosowaniu. Dziś pod lupę weźmiemy przeciwskazania do spożywania tego napoju.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, sok z kapusty powinny sobie odpuścić osoby, którym doskwierają choroby nerek, nadciśnienie żylne i tętnicze oraz przewlekłe dolegliwości obejmujące układ pokarmowy. Dotyczy to również jedzenia kapusty w kiszonej odsłonie.

Portal Medonet wyjaśnia, że sok z kiszonej kapusty zawiera sporo soli, która niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W związku z tym najlepiej skonsultować się z lekarzem, przed jego wprowadzeniem do codziennego jadłospisu.

Dlaczego ogórki i brokuły w sklepach są pakowane w folię?Dlaczego ogórki i brokuły w sklepach są pakowane w folię?Czytaj dalej

Sok z kiszonej kapusty nie powinien również gościć w naszej diecie zbyt często. Wynika to między innymi ze wspomnianej już sporej zawartości soli. Pamiętajmy, że dobry jadłospis to taki, który obfituje w różnorodne i wartościowe produkty spożywcze, takie jak warzywa.

Sok z kiszonej kapusty

(Canva.com / Pakhomov Andrey)

Sok z kiszonej kapusty ma wiele zalet

Oczywiście nie możemy zapomnieć, że sok z kiszonej kapusty w swoim wnętrzu skrywa wiele cennych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi witaminy C, A, E i K. Obok nich znajdziemy potas, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo.

Jeśli nie mamy przeciwwskazań do sięgania po sok z kiszonej kapusty, możemy dodać go do swojego jadłospisu. Portal Medonet donosi, że regularnie picie tego produktu może zmniejszyć szanse na wystąpienie nowotworu i opóźnia procesy starzenia.

Warto również zauważyć, że sok z kiszonej kapusty wspiera odchudzanie. Ponadto, zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, pozwala on na zmniejszenie poziomu cukru we krwi i pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Sok z kiszonej kapusty możemy pozyskać z ulubionego dodatku obiadowego. Wystarczy, że kupimy bądź przygotujemy kiszoną kapustę. Pamiętajmy, o unikaniu trzech częstych błędów. Gotowy produkt zalewamy wodą. Dodajemy również sól. Na 3 dni odstawiamy mieszankę w ciemne miejsce. Po tym czasie możemy odcedzić sok z kiszonej kapusty. Należy go trzymać w lodówce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł