Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem. Znajdziemy w nim zarówno kwaśne, jak i słone nuty. Niektórzy mogliby go pić niemal codziennie. Warto jednak wziąć pod uwagę swój stan zdrowia.
Komu może zaszkodzić sok z kiszonej kapusty?
Nie da się ukryć, że sok z kiszonej kapusty przeważnie pijają osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jego nietypowym zastosowaniu. Dziś pod lupę weźmiemy przeciwskazania do spożywania tego napoju.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, sok z kapusty powinny sobie odpuścić osoby, którym doskwierają choroby nerek, nadciśnienie żylne i tętnicze oraz przewlekłe dolegliwości obejmujące układ pokarmowy. Dotyczy to również jedzenia kapusty w kiszonej odsłonie.
Portal Medonet wyjaśnia, że sok z kiszonej kapusty zawiera sporo soli, która niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W związku z tym najlepiej skonsultować się z lekarzem, przed jego wprowadzeniem do codziennego jadłospisu.
Sok z kiszonej kapusty nie powinien również gościć w naszej diecie zbyt często. Wynika to między innymi ze wspomnianej już sporej zawartości soli. Pamiętajmy, że dobry jadłospis to taki, który obfituje w różnorodne i wartościowe produkty spożywcze, takie jak warzywa.
(Canva.com / Pakhomov Andrey)
Sok z kiszonej kapusty ma wiele zalet
Oczywiście nie możemy zapomnieć, że sok z kiszonej kapusty w swoim wnętrzu skrywa wiele cennych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi witaminy C, A, E i K. Obok nich znajdziemy potas, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo.
Jeśli nie mamy przeciwwskazań do sięgania po sok z kiszonej kapusty, możemy dodać go do swojego jadłospisu. Portal Medonet donosi, że regularnie picie tego produktu może zmniejszyć szanse na wystąpienie nowotworu i opóźnia procesy starzenia.
Warto również zauważyć, że sok z kiszonej kapusty wspiera odchudzanie. Ponadto, zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, pozwala on na zmniejszenie poziomu cukru we krwi i pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Sok z kiszonej kapusty możemy pozyskać z ulubionego dodatku obiadowego. Wystarczy, że kupimy bądź przygotujemy kiszoną kapustę. Pamiętajmy, o unikaniu trzech częstych błędów. Gotowy produkt zalewamy wodą. Dodajemy również sól. Na 3 dni odstawiamy mieszankę w ciemne miejsce. Po tym czasie możemy odcedzić sok z kiszonej kapusty. Należy go trzymać w lodówce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Medonet