Specjaliści ostrzegają przed wysokimi cenami warzyw. Klienci mogą doznać szoku
Ceny warzyw są coraz wyższe, specjaliści ostrzegają jednak, że ma być jeszcze drożej i co kilka dni będziemy obserwować ich wzrost. Ile kosztują teraz świeże warzywa? Jakie są przyczyny takich cen podstawowych produktów?
Zimny kwiecień, wysokie koszty uprawy szklarniowych warzyw, inflacja, a także coraz wyższe koszty importu produktów sprawiły, że ceny nowalijek, pomidorów, ogórków, kapusty i innych produktów poszybowały w górę.
Droższe są również podstawowe produktu spożywcze, jak pieczywo, jajka, masło, mięso. Ceny są wyższe z każdym tygodniem. Sprawdź, ile kosztują teraz świeże warzywa, niektóre zdrożały w ciągu roku o ponad 100%.
Coraz wyższe ceny warzyw
Pomidory i cukinia kosztują około 15 zł na kilogram, ogórki zielone to koszt około 10 zł. Cena papryki czerwonej waha się w okolicach 13 zł.
Nowalijki, jak rzodkiew, botwinka również są dużo droższe niż rok temu. Botwina kosztuje około 6 zł za pęczek. Marchew kosztuje około 1,5 zł za kilogram, kapusta biała- około 1,80.
W ciągu roku ziemniaki podrożały o 100%, buraki o 164%, kapusta czerwona o 212%. Z każdym tygodniem obserwujemy coraz wyższe ceny warzyw.
Zimny kwiecień powodem wysokich cen
- Polskich warzyw szklarniowych i spod folii jest mało, bo tegoroczny kwiecień jest dość zimny. Uprawy trzeba ogrzewać i naświetlać. Odbija się to oczywiście na cenach np. pomidory malinowe kosztują obecnie ok. 15 zł/kg tj. niemal tyle, ile zimą. Ogórki są także drogie, trzeba za nie zapłacić ponad 10 zł/kg. Podaż jest stosunkowo mała stąd nie ma "parcia" na obniżenie cen - tłumaczy ekspert rynku rolnego Maciej Kmera dla finanse.wp.pl Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.
Źródło zdjęcia: canva/Lemanieh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
Źródło: finanse.wp.pl