Smakosze.pl
zupa

canva/-ElzbietaSzulmajer

Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie sprytny sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Dzięki niemu w jej pomidorowej ani ogórkowej nigdy nie ma zwarzonej śmietany. Zupa jest kremowa i jednolita, a dzięki temu na tyle apetyczna, że błyskawicznie znika z talerzy. Jeśli też chcesz osiągnąć taki efekt, skorzystaj z porad pani Zofii i sięgnij po szczyptę cukru.

Zupy mogą być czyste lub zabielane. Pierwsze z pewnością są mniej kaloryczne i zdrowsze, drugie zaś smaczniejsze. Nie ma co ukrywać, że większość osób stawia właśnie na smak. Dla nich niezabielona pomidorówka czy zupa ogórkowa to nieskończone potrawy. Jeśli więc chcesz dogodzić swoim domowym smakoszom, zabiel im czasami zupę.

pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

CZYTAJ DALEJ

Przy zabielaniu zupy czasami pojawia się jednak problem. Wlana do zupy śmietana warzy się w niej, zamiast elegancko połączyć w aksamitny płyn. Jak uniknąć takiego przypadku? Babcia Zosia ma na to swój sprytny sposób.

Jak zabielić zupę, by śmietana się nie zwarzyła?

Do zabielania zup tradycyjnie używa się śmietany. Zazwyczaj kwaśnej 12 lub 18-procentowej. I to właśnie te śmietany stwarzają najwięcej problemów. Babcia Zosia ma jednak na nie sposób. Przed wlaniem śmietany, dodaje do zupy szczyptę cukru. Dzięki temu śmietana zawsze doskonale łączy się z wywarem.

Oczywiście babcia Zosia nie wlewa zimnej śmietany do gorącej zupy, tylko najpierw hartuje zawiesinę. Na czym to hartowanie polega? Do śmietany wymieszanej z łyżką mąki babcia dolewa chochlę gorącej zupy i całość dokładnie rozprowadza. Jeśli zawiesina jest gęsta, dodaje do niej jeszcze jedną chochlę wywaru. Potem całość wlewa do zupy, miesza i gotuje kilka minut. Zupa smakuje wyśmienicie.

Zabielanie zup — kilka wskazówek

  • Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco kalorii, możesz zastąpić kwaśną śmietanę jogurtem naturalnym.

  • Zupę możesz zabielić słodką śmietanką kremówką. Jest tłuściejsza, ale nie warzy się po dodaniu do zupy.

  • Zupę możesz tylko zabielić śmietaną lub jednocześnie zagęścić ją zawiesiną mąki i śmietany. W tym drugim przypadku zupę trzeba jeszcze kilka minut gotować.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na lekką zupę jarzynową, a także na zupę ogórkową bez śmietany.

zupa

canva/Josef Mohyla


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czytaj więcej >

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >