Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk przed kamerą i pokazał jak zrobić frikadele bez jajek. Efekt zaskoczył nawet jego samego
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.04.2023 16:01

Strzelczyk przed kamerą i pokazał jak zrobić frikadele bez jajek. Efekt zaskoczył nawet jego samego

soczyste kotlety mielone
screen z filmu na kanale YouTue Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Przygotował duńskie frikadele, czyli odpowiednik naszych kotletów mielonych. W przepisie zupełnie pominął jajka, za to podkręcił smak mięsa pikantnymi dodatkami. Gotowe obłędnie soczyste kotlety zaskoczyły pozytywnie nawet samego kucharza.

Duńskie kotlety mielone, czyli frikadele w wykonaniu Tomasza STrzelczyka

Frikadele przyrządza się nieco inaczej, niż klasyczne kotlety mielone. W masie mięsnej próżno na przykład szukać dodatku jajka. Znajdziemy w niej za to mąkę ziemniaczaną i nieco słodkiej śmietanki. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, wzbogacił listę składników także o charakterny tarty chrzan i pikantną musztardę.

Kotletów mielonych na duńską modłę nie smaży się na patelni. Mięso jest na gorącym tłuszczu jedynie wstępnie podsmażane. Właściwa obróbka cieplna ma miejsce natomiast w rozgrzanym piekarniku. Sprawia to, że potrawa wychodzi niezwykle delikatna i niesamowicie wręcz soczysta.

Te dania z Żabki mają skandaliczny skład. Dietetyk nie radzi ich kupować

Przepis na frikadele, czyli kotlety mielone według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Jak przyrządzić kotlety mielone rodem z Danii? Frikadele krok po kroku

Zacznij od zmielenia mięsa na kotlety mielone. Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj do wieprzowiny mąkę, śmietankę, chrzan oraz musztardę. Do mięsa zetrzyj również cebulę na drobnych oczkach tarki.

Mięso na frikadele dopraw solą i pieprzem. Całość starannie wymieszaj. Powinno to potrwać tyle czasu, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły, a masa zrobiła się spójna.

Miskę z dobrze wymieszanym mięsem przykryj folią spożywczą. Odstaw na bok na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu folię zdejmij, a z masy uformuj kotlety mielone. Aby ułatwić sobie tę czynność zwilż dłonie pod zimną wodą.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, obsmaż na nim kotlety mielone z obu stron. Zarumienione mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włóż do niego naczynie z kotletami mielonymi. Potrawę zapiekaj przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu fenomenalne soczyste frikadele gotowe są do podania. Strzelczyk nie zawodzi, jeśli chodzi o pomysł na śniadanie. Mielone z tego składnika są śmiesznie tanie, zdrowe i zachwycają smakiem.

frikadele.png
Canva / ClarkandCompany

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA