Smakosze.pl

screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie

1 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk ma pyszny pomysł na każdą okazję. Tym razem zadziwił sposobem przyrządzenia młodych ziemniaków. Są tak smaczne, że można je jeść same. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ich metoda czyszczenia. Znany kucharz robi to szybko i sprawnie przy użyciu soli.

Młode ziemniaki pyszne i błyskawiczne

Młodych ziemniaków, w przeciwieństwie do starych, nie trzeba obierać. Szorowanie ich z ziemi potrafi jednak zabrać sporo czasu i energii. Strzelczyk znalazł na ten problem skuteczne rozwiązanie. Wszystko, czego potrzebujecie, to miska i szklanka grubej soli.

Strzelczyk 1,5 kg warzyw oczyścił w niecałe 5 minut. W międzyczasie zabawiał jeszcze swoich widzów rozmową. Koniecznie wypróbujcie jego metodę, a już nigdy nie wrócicie do szorowania młodych ziemniaków. Po oczyszczeniu już tylko chwila dzieli Was od pałaszowania doskonałego dania.

Tajemniczy przedmiot kuchenny

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź

CZYTAJ DALEJ

Przepis na młode ziemniaki Tomasza Strzelczyka

Składniki:
  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienite młode ziemniaki Strzelczyka?

Młode ziemniaki przerzuć do głębszej miski. Zasyp je sporą ilością gruboziarnistej soli. Zawartość naczynia zacznij mieszać ze sobą, dzięki temu sól zetrze z warzyw zanieczyszczenia i skórkę. Na koniec przepłucz ziemniaki w czystej wodzie.

Wyczyszczone metodą Strzelczyka młode ziemniaki przełóż do garnka z wodą. Wsyp do nich płaską łyżkę soli. Garnek postaw na gaz i gotuj warzywa, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Gotowe ziemniaki odcedź z wody.

W międzyczasie cebulę do młodych ziemniaków pokrój w piórka. Podsmaż ją na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie już gotowa, przełóż ją na bok. Na patelnię po smażeniu cebuli dolej porcję oleju i wrzuć na niego ugotowane, młode ziemniaki.

Smażące się na patelni ziemniaki przypraw słodką papryką. Dosyp też zioła prowansalskie. Kiedy warzywa zaczną aromatycznie pachnieć i zarumienią się, dodaj do nich podsmażoną cebulę.

Do zawartości patelni dorzuć 3 rozgniecione ząbki czosnku. Danie dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Wszystko razem wymieszaj i wyłącz gaz pod patelnią.

Koperek do ziemniaków drobno posiekaj. Dodaj go do przyprawionych warzyw. Po połączeniu składników młode ziemniaki gotowe są do podania. Będą doskonale smakować jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych. Lewandowska na młode ziemniaki ma własny, zaskakujący patent . Najlepsze ziemniaki z piekarnika wymagają 1 specjalnego dodatku .

młode ziemniaki.png
Canva / Ockra

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

kwiaty czarnego bzu

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu

CZYTAJ DALEJ
zasady dotyczące postu

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >