Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Tomasz Strzelczyk ma pyszny pomysł na każdą okazję. Tym razem zadziwił sposobem przyrządzenia młodych ziemniaków. Są tak smaczne, że można je jeść same. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ich metoda czyszczenia. Znany kucharz robi to szybko i sprawnie przy użyciu soli.
Młode ziemniaki pyszne i błyskawiczne
Młodych ziemniaków, w przeciwieństwie do starych, nie trzeba obierać. Szorowanie ich z ziemi potrafi jednak zabrać sporo czasu i energii. Strzelczyk znalazł na ten problem skuteczne rozwiązanie. Wszystko, czego potrzebujecie, to miska i szklanka grubej soli.
Strzelczyk 1,5 kg warzyw oczyścił w niecałe 5 minut. W międzyczasie zabawiał jeszcze swoich widzów rozmową. Koniecznie wypróbujcie jego metodę, a już nigdy nie wrócicie do szorowania młodych ziemniaków. Po oczyszczeniu już tylko chwila dzieli Was od pałaszowania doskonałego dania.
Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedźPrzepis na młode ziemniaki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- pęczek koperku
- szczypta czerwonej słodkiej papryki
- szczypta ziół prowansalskich
- odrobina oleju
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić wyśmienite młode ziemniaki Strzelczyka?
Młode ziemniaki przerzuć do głębszej miski. Zasyp je sporą ilością gruboziarnistej soli. Zawartość naczynia zacznij mieszać ze sobą, dzięki temu sól zetrze z warzyw zanieczyszczenia i skórkę. Na koniec przepłucz ziemniaki w czystej wodzie.
Wyczyszczone metodą Strzelczyka młode ziemniaki przełóż do garnka z wodą. Wsyp do nich płaską łyżkę soli. Garnek postaw na gaz i gotuj warzywa, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Gotowe ziemniaki odcedź z wody.
W międzyczasie cebulę do młodych ziemniaków pokrój w piórka. Podsmaż ją na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie już gotowa, przełóż ją na bok. Na patelnię po smażeniu cebuli dolej porcję oleju i wrzuć na niego ugotowane, młode ziemniaki.
Smażące się na patelni ziemniaki przypraw słodką papryką. Dosyp też zioła prowansalskie. Kiedy warzywa zaczną aromatycznie pachnieć i zarumienią się, dodaj do nich podsmażoną cebulę.
Do zawartości patelni dorzuć 3 rozgniecione ząbki czosnku. Danie dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Wszystko razem wymieszaj i wyłącz gaz pod patelnią.
Koperek do ziemniaków drobno posiekaj. Dodaj go do przyprawionych warzyw. Po połączeniu składników młode ziemniaki gotowe są do podania. Będą doskonale smakować jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych. Lewandowska na młode ziemniaki ma własny, zaskakujący patent. Najlepsze ziemniaki z piekarnika wymagają 1 specjalnego dodatku.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA