Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił takie kotlety z pieczarek, że u mnie w domu wszyscy wzięli je za mielone
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk zrobił takie kotlety z pieczarek, że u mnie w domu wszyscy wzięli je za mielone

13 czerwca 2024

Ulubieniec polskich kucharek i kucharzy zaprezentował swój sposób na kotlety z pieczarek. Złociste i pełne w smaku, z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych specyficznych grzybów. Takie podane z cebulką kotlety to świetna podstawa bezmięsnego posiłku.

Mielone z pieczarek

Pieczarki to wyjątkowy produkt. W porównaniu do leśnych grzybów ich aromat jest znacznie łagodniejszy, przez co mają znacznie szerszą gamę zastosowań. Jednocześnie są świetnym źródłem piątego smaku – umami i mają bardzo ciekawą, chrupką strukturę, którą świetnie wydobywa pieczenie. A duszone stają się miękkie jak warzywa.

Wszystkie te atuty sprawiają, że pieczarki wydają się idealnym produktem na potrawy, które zastępują – lub, jak kto woli, imitują – mięso w naszych posiłkach. Tomasz Strzelczyk znalazł sposób na przygotowanie ich tak, by nie rozpadały się podane w formie kotletów mielonych .

masa na kotlety
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Dostałem od koleżanki przepis na biszkopt bez pieczenia. Wyszedł puszysty i lekki jak obłok

Pieczarki według Strzelczyka

Sekretem są tu dwa dodatkowe składniki. Z jednej strony ser , który rozpuszcza się, sklejając całość w zwarty kotlet. Za odciągnięcie z niego nadmiaru wilgoci odpowiada kuskus . Ta doskonała, za rzadko przez nas używana kasza wchłania doskonale wodę i robi się miękka bez gotowania. Tę właściwość wykorzystujemy w prezentowanej tu potrawie.

Składniki

  • 450 g pieczarek
  • 150 g kuskusu
  • 100 g żółtego sera (Strzelczyk używa cheddara)
  • 1 jajko
  • 1 cebula do podania
  • Sól, pieprz, tymianek, masło klarowane do smażenia

Smażymy kotlety pieczarkowe

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych okach . Dodajemy podobnie starty żółty ser. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i tymianek i lekko mieszamy.

Pod wpływem soli pieczarki wypuszczą wilgoć. Dodajemy kuskus, mieszamy całość, lekko ugniatamy i odstawiamy na ok. 45 minut, by kasza spęczniała i wyciągnęła wilgoć z masy.

W międzyczasie podsmażamy cebulkę jako dodatek do potrawy . Na drugiej, większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego (można zastąpić je łyżką oleju i łyżką zwykłego masła).

Z masy formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym maśle, obracają tylko raz, tak, by kotlety były rumiane z obu stron . Po przełożeniu na talerze posypujemy ją usmażoną na złociście cebulką.

Wypróbuj też przepis Strzelczyka na otwarte jagodzianki i sposób na placki z cukinii bez mąki .

złociste kotlety z pieczarek
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze
Uwielbiany produkt wraca do Biedronki. Klienci będą zadowoleni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy