Oryginalna surówka jak z baru chińskiego. Hit do każdego drugiego dania
Surówka jak z baru chińskiego pasuje do niejednego obiadu. Wyrazista, soczysta i chrupiąca lub delikatna — jest pyszna i stanie się przebojem w waszej kuchni. Przygotowanie jest zaskakująco proste. Musicie spróbować.
Jeśli surówka z kapusty i marchewki wydaje wam się nudna, najpewniej jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić ją jak szefowie kuchni z baru chińskiego. Ich patent na zdrowy dodatek do dań jest niezawodny. Rarytas ożywi wasz posiłek i ekspresowo z niknie z talerza. Warto od razu zrobić większą porcję. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Przepis na surówkę jak z baru chińskiego
Składniki:
-
pół główki białej kapusty
-
2 średnie marchewki
-
1 biała cebula
-
120 ml oleju rzepakowego
-
100 ml octu ryżowego lub soku z cytryny
-
40 g cukru
-
2/3 łyżeczki soli
-
pieprz w ilości do smaku
-
czarny lub biały sezam do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić surówkę jak z baru chińskiego? Znamy kultowy przepis
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy, a marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce.
Cukier, sól i ocet lub sok z cytryny podgrzewamy w rondelku. Gdy przyprawy się rozpuszczą, zdejmujemy garnek z kuchenki i wlewamy olej rzepakowy. Mieszamy, po czym przelewamy całość do warzyw.
Surówkę jak z baru chińskiego podajemy od razu lub po tym, jak składniki zmiękną — zależnie od preferencji. Można ją przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.
Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na soczyste i zdrowe surówki. Polecamy wyrazistą kompozycję z porem . Być może spodoba wam się tez rarytas na bazie kapusty kiszonej . Jest idealny do panierowanej ryby .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gessler robi wyjątkową surówkę z marchewki. Charakterny dodatek podkręca jej smak
-
Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama