Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy
Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.
Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.
Przepis na cudowne kokosowe ciasto siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
9 jaj
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
3 i 1/2 szklanki mleka
30 dag cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
10 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
25 dag masła
Składniki na masę mleczną:
1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
1 galaretka żółta
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Składniki na masę kokosową:
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1-2 łyżki cukru kryształu
Jak upiec ciasto "Kokosowa śnieżynka" według przepisu siostry Anastazji?
Zacznij od upieczenia ciasta. W tym celu białka ubij z cukrem, dodając w międzyczasie po 1 żółtku. Pod koniec ubijania do masy przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Z wymieszanego ciasta upiecz 3 blaty w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Przygotuj masę budyniową do ciasta. Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, żółtek i budyniu w proszku ugotuj budyń i odstaw go do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Na koniec dodaj do niego ostudzoną masę budyniową.
Przyrządź mleczną masę do ciasta "kokosowa śnieżynka". Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, a kiedy stężeje pokrój ją w kostkę. Mleko skondensowane ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Pod koniec wymieszaj całość z pokrojoną w kostkę galaretką.
Blaty ciasta przełóż przygotowanymi masami w kolejności ciasto- 3/4 masy budyniowej- ciasto- mleczna masa-ciasto-1/4 masy budyniowej. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego kokos oraz cukier i całość podsmaż do uzyskania lekko żółtej barwy wiórków. Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch ciasta "kokosowa śnieżynka". Dzięki pomysłowości siostry Anastazji przygotujesz rewelacyjny sernik. Jej proste chrupiące ciasteczka to niezwykła przekąska gotowana na wodzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz robi obłędne śledzie po grecku. Biją na głowę te w śmietanie
Obłędna sałatka z serem feta i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: deon