Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji
Surówka jest obowiązkowym elementem każdego dania głównego. Wczesnym latem warto podać kompozycję z ogórkiem małosolnym. Jest orzeźwiająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Warto się skusić. Idealnie pasuje do dań mięsnych i nie tylko.
Przepis na surówkę z ogórków małosolnych
Chrupiące i przyjemne w smaku małosolne doskonale komponują się z wyrazistymi dodatkami. W surówce, którą wam proponujemy, nie zabraknie aromatycznego koperku czy czosnku oraz charakternej cebulki ze szczypiorem. Bliscy będą zachwyceni tym połączeniem.
Składniki:
- 6-7 ogórków małosolnych
- 1 pęczek cebuli dymki z drobnymi cebulkami
- 1 pęczek koperku
- 25-30 ml oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować surówkę z ogórka małosolnego? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od wyjęcia ogórków małosolnych z zalewy i dokładnego osuszenia ich. Następnie kroimy je w cienkie plastry i przenosimy do dużej miski. Cebulę wraz ze szczypiorem siekamy, zieloną część uprzednio płuczemy. Czosnek — jeśli go używamy — także mocno rozdrabniamy. Siekamy jeszcze koperek.
Wszystkie warzywa wrzucamy do ogórków małosolnych i mieszamy. Wlewamy oliwę z oliwek i oprószamy szczodrze pieprzem. Mieszamy i próbujemy. Jeśli surówka jest mało słona, doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Jak podać surówkę z ogórka małosolnego?
Kompozycja najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się do każdego letniego obiadu z młodymi ziemniaczkami. Kotlety nie będą konieczne — wystarczy jajko sadzone .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić pełną białka kompozycję z czerwoną fasolą . Być może skusi was również prosty rarytas z selera, marchewki i jabłka .