Smakosze.pl Przepisy Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji
canva/Изображения пользователя Vladimir Mironov

Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji

30 czerwca 2023

Surówka jest obowiązkowym elementem każdego dania głównego. Wczesnym latem warto podać kompozycję z ogórkiem małosolnym. Jest orzeźwiająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Warto się skusić. Idealnie pasuje do dań mięsnych i nie tylko.

Przepis na surówkę z ogórków małosolnych

Chrupiące i przyjemne w smaku małosolne doskonale komponują się z wyrazistymi dodatkami. W surówce, którą wam proponujemy, nie zabraknie aromatycznego koperku czy czosnku oraz charakternej cebulki ze szczypiorem. Bliscy będą zachwyceni tym połączeniem.

Składniki:

  • 6-7 ogórków małosolnych
  • 1 pęczek cebuli dymki z drobnymi cebulkami
  • 1 pęczek koperku
  • 25-30 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Ta praktyka jest bardzo częsta w Biedronce. Dyskont otrzymał za nią ogromną karę

Jak przygotować surówkę z ogórka małosolnego? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od wyjęcia ogórków małosolnych z zalewy i dokładnego osuszenia ich. Następnie kroimy je w cienkie plastry i przenosimy do dużej miski. Cebulę wraz ze szczypiorem siekamy, zieloną część uprzednio płuczemy. Czosnek — jeśli go używamy — także mocno rozdrabniamy. Siekamy jeszcze koperek.

Wszystkie warzywa wrzucamy do ogórków małosolnych i mieszamy. Wlewamy oliwę z oliwek i oprószamy szczodrze pieprzem. Mieszamy i próbujemy. Jeśli surówka jest mało słona, doprawiamy jeszcze odrobiną soli.

Jak podać surówkę z ogórka małosolnego?

Kompozycja najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się do każdego letniego obiadu z młodymi ziemniaczkami. Kotlety nie będą konieczne — wystarczy jajko sadzone .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić pełną białka kompozycję z czerwoną fasolą . Być może skusi was również prosty rarytas z selera, marchewki i jabłka .

Małosolne idealne na surówkę.png
canva/Mykola Lunov

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Kucharz zwraca uwagę na 1 detal, tylko nieliczni o tym pamiętają
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy