Surówka z selera lepsza niż z restauracji. 1 dodatek bosko podkręca smak
Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.
Surówka z selera to moc witamin
W surówce z selera znajdziesz same wartościowe produkty. Słodka marchewka doskonale współgra z charakterystycznym smakiem selera. Dodaj do tego mocny chrzan, aromatyczny czosnek i cudowny świeży koperek. Taka bomba witaminowa na talerzu to prawdziwy skarb.
Zapomnij o zwykłym gotowaniu rosołu. Jest 100 razy lepszy patentPrzepis na wyśmienitą surówkę z selera
Składniki:
- 1 nieduży korzeń selera
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić rewelacyjną i pożywną surówkę z selera z dodatkiem chrzanu?
Przygotuj warzywa do surówki z selera. Umyj marchew i selera pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skóry. Z ząbków czosnku pozbądź się łupin oraz twardych końcówek.
Warzywa korzeniowe zetrzyj na średnich oczkach tarki. Możesz je także rozdrobnić w robocie kuchennym, jeśli posiadasz taki w swojej kuchni. Następnie przełóż całość do dużej miski.
Do startych warzyw dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż też ok. 2 łyżeczki startego korzenia chrzanu. Jego ilość dostosuj do swoich preferencji smakowych. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do zawartości miski dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki na surówkę z selera dokładnie połącz. Na koniec udekoruj wszystko siekanym koperkiem i ponownie wszystko wymieszaj. Obłędna surówka z selera gotowa jest do podania. Nie uwierzysz jaki specjał przyrządzisz z zielonej części pora. Niezwykle chrupiąca surówka uświetni każdy posiłek.