Smakosze.pl Przepisy Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
canva/ Dar1930

Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu

1 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Boże Narodzenie? Koniecznie przygotuj makowiec bez pieczenia z komosą ryżową, bakaliami i orzechami włoskimi. Ciasto udekoruj domową polewą czekoladową i orzechami. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Makowiec bez pieczenia jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Makowiec zawijany na cieście drożdżowym, czy makowiec na kruchym spodzie są ciastami czasochłonnymi i dość wymagającymi. Makowiec z komosy ryżowej jest prosty w przygotowaniu i zajmuje naprawdę bardzo mało czasu.

Przepłukany i zmielony mak do makowca bez pieczenia koniecznie ugotuj na mleku kokosowym razem z komosą i innymi składnikami. Do przestudzonej masy dodaj bakalie, orzechy i ekstrakt migdałowy. Ciasto polej domową polewą czekoladową. Makowiec bez pieczenia będzie gotowy błyskawicznie, a jego smak zachwyci każdego łasucha.

Do makowca bez pieczenia wykorzystaj rodzynki, morele, daktyle i orzechy włoskie. Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i świeżą, tartą skórkę owocową. Tak przygotowanym makowiec nie ma sobie równych.

Przepis na szybki makowiec z komosą ryżową i bakaliami

Składniki:

  • 200 g maku mielonego

  • 500 ml mleka kokosowego

  • pół szklanki komosy ryżowej

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki orzechów włoskich

  • 50 g suszonych moreli

  • 50 g rodzynek

  • 50 g suszonych daktyli

  • skórka z połowy pomarańczy

  • sok z połowy pomarańczy

  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • 3- 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

Makowiec bez pieczenia. Pyszne ciasto na Boże Narodzenie przygotujesz w kilka chwil

Zmielony mak przesyp do garnka, dodaj cukier, skórkę startą z pomarańczy, sok z pomarańczy i wlej mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Komosę opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do masy makowej.

Gotuj do miękkości, często mieszając, żeby się nie przypaliła. W tym czasie posiekaj orzechy i bakalie. Gdy masa makowa będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i odstaw do przestygnięcia. Dodaj orzechy, bakalie, ekstrakt migdałowy. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

Tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę rozprowadź równomiernie, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała. Makowiec polej polewą czekoladową i udekoruj orzechami, smacznego.

Na święta przygotuj również domowy syrop korzenny do kawy i herbaty. Jeśli szukasz pomysłu na domowe wypieki- tu poznasz przepis na wyśmienite pierniczki.

makowiec bez pieczenia
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy