Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Boże Narodzenie? Koniecznie przygotuj makowiec bez pieczenia z komosą ryżową, bakaliami i orzechami włoskimi. Ciasto udekoruj domową polewą czekoladową i orzechami. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Makowiec bez pieczenia jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Makowiec zawijany na cieście drożdżowym, czy makowiec na kruchym spodzie są ciastami czasochłonnymi i dość wymagającymi. Makowiec z komosy ryżowej jest prosty w przygotowaniu i zajmuje naprawdę bardzo mało czasu.
Przepłukany i zmielony mak do makowca bez pieczenia koniecznie ugotuj na mleku kokosowym razem z komosą i innymi składnikami. Do przestudzonej masy dodaj bakalie, orzechy i ekstrakt migdałowy. Ciasto polej domową polewą czekoladową. Makowiec bez pieczenia będzie gotowy błyskawicznie, a jego smak zachwyci każdego łasucha.
Do makowca bez pieczenia wykorzystaj rodzynki, morele, daktyle i orzechy włoskie. Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i świeżą, tartą skórkę owocową. Tak przygotowanym makowiec nie ma sobie równych.
Przepis na szybki makowiec z komosą ryżową i bakaliami
Składniki:
-
200 g maku mielonego
-
500 ml mleka kokosowego
-
pół szklanki komosy ryżowej
-
pół szklanki cukru
-
pół szklanki orzechów włoskich
-
50 g suszonych moreli
-
50 g rodzynek
-
50 g suszonych daktyli
-
skórka z połowy pomarańczy
-
sok z połowy pomarańczy
-
łyżeczka ekstraktu migdałowego
-
3- 4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
-
orzechy włoskie do dekoracji (opcjonalnie)
Makowiec bez pieczenia. Pyszne ciasto na Boże Narodzenie przygotujesz w kilka chwil
Zmielony mak przesyp do garnka, dodaj cukier, skórkę startą z pomarańczy, sok z pomarańczy i wlej mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Komosę opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do masy makowej.
Gotuj do miękkości, często mieszając, żeby się nie przypaliła. W tym czasie posiekaj orzechy i bakalie. Gdy masa makowa będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i odstaw do przestygnięcia. Dodaj orzechy, bakalie, ekstrakt migdałowy. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę rozprowadź równomiernie, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała. Makowiec polej polewą czekoladową i udekoruj orzechami, smacznego.
Na święta przygotuj również domowy syrop korzenny do kawy i herbaty. Jeśli szukasz pomysłu na domowe wypieki- tu poznasz przepis na wyśmienite pierniczki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama