Smakosze.pl
Szparagi z chrupiącą posypką - gremoladą

pixabay.com

Szparagi z chrupiącą posypką - gremoladą

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

szparagi z gremoladą, zielone szparagi, przegrzebki

Szparagi z chrupiącą posypką - gremoladą

Za co kochamy szparagi? Za ich wyjątkowy, delikatny smak. Przygotuj je z gremoladą, a będą jeszcze smaczniejsze!

Przepis na szparagi z gremoladą

Składniki dla dwóch osób:400 g zielonych szparagów,oliwa z oliwek,łyżka startej skórki z cytryny,ząbek czosnku,natka pietruszki,sól, pieprz.

Szparagi umyj, obierz ze skórki i osusz. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop oliwą.Następnie przygotuj gremoladę:Wymieszaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki.Dopraw solą, pieprzem, łyżką oliwy. Ponownie wymieszaj.

Gotową gremoladą posmaruj szparagi. Następnie wstaw do nagrzanego do 230 stopni i piecz 12 minut.

Propozycja podania - szparagi z gremoladą i przegrzebkami

Szparagi z gremoladą pasują do każdego rodzaju dań. Z mięsem, rybami, owocami morza i innymi warzywami smakują wyśmienicie.

Jeśli lubisz owoce morza, zachęcam do przygotowania szparagów w towarzystwie przegrzebków.

W tym celu potrzebujesz:opakowanie przegrzebków,sól, pieprz,oliwę z oliwek,natkę pietruszki

Zamrożone przegrzebki włóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Osusz ręcznikiem papierowym.Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i zagrzej. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż.Następnie dodaj przegrzebki i smaż po 30 sekund z każdej strony.Dopraw solą, pieprzem.

Smacznego!

Magdalena Patacz

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >