Szybka fasolka po bretońsku Marty w formie gęstej zupy. Treściwe danie starczy na 2 dni, idealne na weekend
Poznajcie przepis Marty na szybką fasolkę po bretońsku w formie gęstej zupy. Przygotowane według niego treściwe danie starczy na dwa dni dla całej rodziny. Będzie smaczne, pożywne i całkiem tanie. Zrobicie je z fasoli i innych warzyw, a aromatu całości doda kiełbasa i przyprawy.
Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i pożywnym daniem. Jego podstawowym składnikiem jest fasola, która stanowi doskonałe źródło białka i innych cennych składników odżywczych. To powoduje, że potrawa ta może z powodzeniem zastąpić danie mięsne.
Smaku fasolce po bretońsku dodają inne warzywa, w tym pomidory, a także kiełbasa i aromatyczne przyprawy. Danie to jest zwykle dość zawiesiste, jednak Marta proponuje zrobić je w nieco rzadszej formie. Dzięki temu bardziej przypomina zupę niż drugie danie.
Jak Marta robi fasolkę po bretońsku w formie zupy?
Składniki:
-
50 dag suchej fasoli
-
2-3 listki laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
4-5 ziaren czarnego pieprzu
-
pół średniej wielkości selera
-
3-4 marchewki
-
2 pietruszki
-
2 cebule
-
olej
-
40 dag cienkiej kiełbasy
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
papryka mielona słodka i ostra
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie lekkiej fasolki po bretońsku
Fasolę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 10-12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, fasolę przełóż do dużego garnka i zalej porcją świeżej wody (ok. 3 litrami).
Do garnka z fasolą dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Dorzuć też pokrojony seler. Całość zagotuj, a potem gotuj na niedużym ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki lub w kostkę, dodaj do garnka. Całość gotuj, aż fasola będzie prawie miękka.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni z olejem. Dodaj do gotującej się fasolki razem z przecierem pomidorowym, papryką i majerankiem.
Gdy fasola będzie miękka zapraw ją mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bezmięsną fasolkę po bretońsku , a także na fasolkę po bretońsku bez namaczania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
-
Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Źródło: mgotuje