Szybki krem kawowy do ciasta
Krem kawowy jest bardzo aromatycznym kremem do ciast i dekoracji. Krem jest idealny do przełożenia tortów, biszkoptów, a także do bez i ciastek typu eklerka. Krem jest bardzo kawowy z wyczuwalną nutą śmietany i delikatnego sera do deserów- mascarpone. Poznaj przepis na szybki krem kawowy do ciasta.
Do przygotowania kremu kawowego zawsze wykorzystuję kawę rozpuszczalną typu crema, ponieważ jest mocniejsza od zwykłej kawy rozpuszczalnej. Możesz również przygotować krem z espresso, jednak wtedy musisz dodać więcej mascarpone, aby nie krem nie był za rzadki. Śmietanka, mascarpone i kawa muszą być bardzo dobrze schłodzone, w przeciwnym razie krem się zważy i rozwarstwi.
Krem kawowy pasuje do każdego ciasta i tortu na biszkopcie. Doskonale łączy się również z bezą, babeczkami i ciastkami z ciasta parzonego, czyli tradycyjnymi eklerkami. Krem kawowy możesz również przełożyć do małych filiżanek, schłodzić, oprószyć kawą i podać jako szybki i pyszny deser.
Przepis na szybki krem kawowy do ciasta
Składniki:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema
5 łyżek cukru pudru
200 ml śmietanki 36%
fix do śmietany
160 g serka mascarpone
2 łyżeczki wrzątku
Jak przygotować krem kawowy do ciasta?
Kawę rozpuść w 2 łyżeczkach wrzątku i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubij z fixem na wysokich obrotach na gęstą śmietanę, dodaj cukier puder, zimną kawę i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj mascarpone, zmniejsz obroty miksera i mieszaj do połączenia składników.