Smakosze.pl
Ciasto z jagodami i budyniem

canva/nadianb

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

28 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kruche ciasto z jagodami pod kruszonką to świetny, delikatny deser, doskonały do kawy, jak i na większe, rodzinne spotkania. Ciasto przełożone jest słodką pianką budyniową, która łączy się z jagodami, tworząc rewelacyjny krem. Poznaj przepis na ciasto z jagodami i budyniem.

Placek przygotowany jest z tradycyjnego ciasta do kruszonki. Ciasto zawsze wyrabiam ręcznie i wstawiam do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Masa doskonale nadaje się zarówno na spód ciasta, jak i kruszonkę. Spód jest kruchy i dobrze wypieczony, kruszonka natomiast doskonale słodka.

Do przygotowania ciasta korzystam wyłącznie ze składników w temperaturze pokojowej, aby uniknąć powstania zakalca. Świeże jagody nakładam od razu na ciasto, mrożone natomiast wyjmuję wcześniej z zamrażalnika, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej.

Wszystkie ciasta pod kruszonką mają wyjątkowy smak. Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami-tu znajdziesz przepis na doskonałe ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką.

Przepis na ciasto z jagodami i budyniem

Składniki na ciasto na blachę o wymiarach 33x20 cm:

  • 600 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 g masła

  • 4 żółtka

  • 40 g cukru pudru

Składniki na piankę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe

  • 200 g cukru pudru

  • cukier wanilinowy

  • 4 białka

  • 150 g masła

Dodatkowo:

  • 400 g świeżych lub mrożonych jagód

Jak przygotować ciasto z jagodami i budyniem?

Przygotuj ciasto: żółtka oddziel od białek. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wlej żółtka, wymieszaj. Dodaj masło i ucieraj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zrób z ciasta dwie kule: jedna musi być duża, ponieważ będzie spodem do ciasta, druga mniejsza stworzy kruszonkę. Kulki ciasta owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.

Wyjmij większą kulkę ciasta, rozprowadź ją na blaszce z papierem do pieczenia, aby powstał spód i wstaw do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na 15 minut. Ostudź.

Przygotuj budyniową piankę: białka ubij na sztywną pianę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodaj budynie w proszku, masło i miksuj do połączenia składników.

Masę wyłóż na przestudzony spód ciasta, przykryj jagodami. Wyjmij z lodówki mniejszą kulkę ciasta i pokrusz ją po całym cieście. Piecz 35 minut.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >