Ta sałatka co roku gości na święta w moim domu. 1 składnik dzieli domowników
Święta nie mogą obejść się bez sałatek. Poza klasyczną jarzynową, ogromną popularnością cieszy się również m.in. bankietowa lub gyros. W moim domu od lat hitem jest sałatka hawajska. Prosta, smaczna, nie wymagająca dużego nakładu czadu i energii. Tylko jeden składnik potrafi podzielić rodzinę!
Idealna sałatka na świąteczny stół
Każda rodzina ma swoje tradycje świąteczne, również te kulinarne. Niektórzy trzymają się klasyków, inni stawiają na nowinki. Coraz większą popularnością cieszy się chociażby kuchnia wegańska, która wymusza wiele nowych kulinarnych rozwiązań jak choćby zastąpienie ryb boczniakami lub tofu. Mimo ogromu trendów, w wielu domach wciąż “królują” wielowarstwowe sałatki z dodatkiem sosu na bazie majonezu.
Dziś podam przepis na jedną z nich, bez której moi bliscy od lat nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia! Sporo emocji może budzić jeden składnik - ananas z puszki. Nie od dziś wiadomo, że potrafi on wywołać niemałe zamieszanie - choćby w pizzy hawajskiej, która ma zarówno swoich miłośników, jak i zdeklarowanych wrogów! Jak się sprawdza on w świątecznej sałatce? Moim zdaniem zaskakująco dobrze! A zresztą sami sprawdźcie!
Maciej Kuroń zmarł 15 lat temu w Boże Narodzenie. Rodzina co roku na nowo przeżywa tragedięLista składników na sałatkę hawajską
Lista składników na sałatkę:
- słoik selera
- słoik lub puszka kukurydzy
- puszka ananasów
- 20 dag żółtego sera w kostce
- 5 ugotowanych na twardo jajek
Lista składników na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy stołowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania hitowej sałatki hawajskiej
Odsącz seler ze słoika, posiekaj jajka, a plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Zetrzyj żółty ser na grubych oczkach. Wymieszaj ze sobą majonez, śmietanę oraz musztardę, a następnie dopraw sos do smaku.
Do miski wrzuć seler, a następnie posmaruj go pierwszą warstwą sosu.
Następnie, włóż do miski posiekane jajka (jako kolejną warstwę) i znów posmaruj go sosem, następnie wykonaj analogiczną czynność z pokrojonym ananasem.
Nałóż sos na ananasy i wsyp na niego odsączoną kukurydzę z puszki lub ze słoika. Posmaruj ją majonezem i posyp startym żółtym serem.