Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta świąteczna zupa grzybowa z uszkami jest lepsza od barszczu. Znana blogerka kulinarna zdradza swój przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2023 21:00

Ta świąteczna zupa grzybowa z uszkami jest lepsza od barszczu. Znana blogerka kulinarna zdradza swój przepis

okładka książki Masło Adriany Marczewskiej
Łukasz Modelski/Pascal

Czym w kuchni jest masło? Adriana Marczewska, szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna, daje prostą odpowiedź: jest kulinarnym odpowiednikiem miłości. W swojej najnowszej książce prezentuje dziesiątki przepisów, ale dwa z nich – na zupę z suszonych borowików z bitą śmietaną i uszka z grzybami, są szczególnie warte uwagi, kiedy zbliża się Boże Narodzenie. Książka “Masło. Kulinarny odpowiednik miłości” jest już w księgarniach.

Zupa z suszonych borowików z bitą śmietaną – składniki

W moim rodzinnym domu zupa grzybowa cieszy się podobnym, a nawet większym powodzeniem niż barszcz na zakwasie – pisze Adriana Marczewska. Serwowana jest zawsze z łazankami i dużymi kapeluszami borowików. Wujek Jarek przygotowuje ją w ogromnej ilości, bo każdy członek mojej rodziny zawsze liczy na więcej niż jedną dokładkę każdego dnia świąt.

Przepis na ten intensywny grzybowy bulion towarzyszy mi przez cały rok - rozgrzewa jesiennymi wieczorami, stawia na nogi po weekendowych nocach, a czasem to danie, serwowane w kubeczku, bywa moim śniadaniem.

Składniki:

  • Masło 50 g
  • Suszone borowiki 300 g
  • Suszone mielone grzyby 3 łyżki
  • Seler 1 sztuka
  • Korzeń pietruszki 2 sztuki
  • Marchewka 2 sztuki
  • Por 1 sztuka
  • Cebula 3 sztuki
  • Śmietanka UHT 30% 700 ml
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki
  • Sos sojowy grybowy 1 łyżka
  • Liść laurowy 3 sztuki
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Tymianek 2 gałązki
  • Majeranek 1 łyżka
  • Sól, pieprz
Z 4 prostych składników robię przysmak z czasów PRL. Cała rodzina go uwielbia, na 1 kawałku się nie kończy

Zupa z suszonych borowików z bitą śmietaną – przygotowanie

W garnku rozgrzej masło, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i smaż warzywa przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Przesmażone zalej 2l zimnej wody; dodaj cebule, tymianek, majeranek i gotuj przez 45-60 minut, aż warzywa zmiękną i uwolnią aromat.

Bulion przecedź przez sitko i odparuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż straci 20% objętości.

Dodaj posiekane grzyby razem z wodą z namaczania, sos sojowy jasny oraz sos grzybowy i gotuj kolejne 30 minut.

Zupę kolejny raz przecedź przez sitko, zagotuj z dodatkiem 200 ml śmietanki i dopraw solą, pieprzem oraz 3 łyżeczkami suszonych mielonych grzybów. Resztę śmietany ubij z dodatkiem szczypty soli.

Gorącą zupę serwuj z bitą śmietaną i odrobiną grzybowego pudru. 

W wersji wigilijnej jednak ta grzybowa świetnie dogaduje się z uszkami. 

zupa grzybowa
Łukasz Modelski

Duże grzybowe uszka z masłem, octem i śmietaną – składniki

Składniki

  • Masło 140 g
  • Ciasto na pierogi
  • Suszone borowiki lub podgrzybki 300 g
  • Mrożone lub świeże grzyby 100 g
  • Cebula 2 sztuki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Tymianek 2 gałązki
  • Ocet biały winny 50 ml
  • Kwaśna śmietana 150 ml
  • Majeranek 3 gałązki
  • Mąka 50 g

Duże grzybowe uszka z masłem, octem i śmietaną – sposób przygotowania

Suszone grzyby przełóż do garnka z liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalej woda (powinna tylko delikatnie zakrywać grzyby, wystarczy jedna szklanka). Gotuj przez 30-40 minut, aż zmiękną. 

Świeże grzyby oczyść i pokrój w drobna kostkę. Cebule obierz i posiekaj. Ugotowane suszone grzyby odcedź z wody i pokrój w kosteczkę (bez tymianku i liści laurowych).  

Na patelni rozgrzej 40 g masta, zeszklij pokrojone cebule. Dodaj świeże grzyby i smaż, rzadko mieszając, aż się przyrumienia. 

Dodaj ugotowane suszone grzyby i smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut. 

Farsz dopraw sosem sojowym, spora ilością pieprzu i sola. Ciasto na pierogi podziel na cztery kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Za pomocą szklanki lub ringu wykrój mate placuszki o średnicy 3-4 cm. 

Na środek placuszków nakładaj łyżką farsz i dokładnie sklejaj brzegi, żeby pierogi się nie rozpadły w czasie gotowania. Następnie połącz brzegi ciasta, sklejając je wokół palca w duże uszka. Układaj na posypanej mąka ściereczce. 

Wkładaj pierogi do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, nie więcej niż 10 sztuk na raz, i delikatnie mieszaj, żeby nie przywarły do dna. Gotuj przez minutę od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnie. Serwuj z resztą roztopionego masła, odrobina octu, pierzem, kwaśną śmietaną i majerankiem. Moja rada: Suszone grzyby możesz ugotować dzień wcześniej.

Nasza rada: te uszka doskonale pasują do grzybowej!

 

Okładka książki Masło
fot. Wydawnictwo Pascal