Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z 4 prostych składników robię przysmak z czasów PRL. Cała rodzina go uwielbia, na 1 kawałku się nie kończy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.12.2023 10:26

Z 4 prostych składników robię przysmak z czasów PRL. Cała rodzina go uwielbia, na 1 kawałku się nie kończy

mordoklejki
Canva / Modesigns58

Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić. 

Mordoklejki z 4 składników

Gdy za oknem zimno i ciemno wiele osób sięga po rozmaite słodycze. Umilamy sobie ten czas i raczymy się pysznościami. Też lubię mieć zawsze coś słodkiego pod ręką. Ostatnio robię przysmak z czasów PRL. To mordoklejki, które są niezwykle ciągnące, mają mleczny smak i trudno się od nich oderwać.

Te kultowe cukierki robię szybko z zaledwie 4 składników. Mordoklejki przypominają mi beztroski czas dzieciństwa i łakocie, którymi zajadały się dzieci w tamtych czasach. Po te ciągnące się cukierki chętnie sięgam również teraz. Zajada się też nimi moja rodzina, bo są wyjątkowo pyszne. 

mordoklejki
Canva/Stephanie Frey
Do kompotu z suszu zawsze dorzucam ten składnik. Taki niezawodny sposób znalazłam w notatniku babci

Jak zrobić mordoklejki?

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła

Przyrządzenie mordoklejek zaczynamy od przelania mleka skondensowanego na patelnię. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy. Składniki mieszamy do momentu, aż masa będzie złoto- brązowa. Teraz dodajemy masło i bardzo dokładnie mieszamy.

Następnie folię spożywczą, rękaw lub papier do pieczenia smarujemy masłem i wkładamy do formy. Przelewamy masę krówkową i studzimy. Gdy ostygnie, wkładamy do lodówki. Kroimy na kawałki i trzymamy w chłodnym miejscu, by cukierki były twarde. 

Mordoklejki dla małych i dużych łasuchów

Trzeba podkreślić, że mordoklejki są tak smaczne i ciągnące się, że trudno im się oprzeć. Nigdy na jednym kawałku się nie kończy, ale po kilku przeważnie każdy łasuch ma już dość. Wszystko przez “zaklejenie się ”mordoklejkami. Smak tego przysmaku z czasów PRL warto odtworzyć w swojej kuchni.

To naprawdę proste, a efekt jest pyszny. Każdy chętnie sięgnie po cukierka, który był kiedyś tak popularny. Wystarczą 4 składniki i taki słodki rarytas będzie cieszył nas swoim smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wafle z czasów PRL. Radziliśmy, jak zrobić ciasto, które smakuje jak delicje. 

mordoklejki
Canva/Oleksandr Prokopenko

Źródło: olgasmile.com