Smakosze.pl Przepisy Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni
Fot. YouTube/Frühstück mit Adelina Kocht

Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni

11 sierpnia 2024

W sierpniu cukinia to niekwestionowana królowa stołów. Wszyscy, którzy szukają urozmaicenia od leczo i faszerowanej, mogą spróbować tej świetnej cukiniowej zupy. Prawdziwy kawałek lata w garnku.

Zupa z cukinii

Przepisy z cukinii należą na początku sierpnia do najbardziej poszukiwanych receptur. Konkurować z nią mogą chyba tylko kurki i sezonowe owoce. Z przyjemnością więc dostarczamy tego przepisu na zupę warzywną skomponowaną wokół cukinii.

Przepis jest letni, ale nie dajmy się zwieść . Cukinia to warzywo całoroczne, przynajmniej jeśli chodzi o ofertę na naszych stołach. Zupa , która dziś jest lekkim letnim obiadem, może za kilka miesięcy stać się rozgrzewającym wywarem na chłody.

talerz zupy z cukinii
fot. Canva
Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę

Cukinia z soczewicą

Zwłaszcza że cukinia występuje tu w ciekawym towarzystwie. Soczewica , bogate w białko warzywo strączkowe , sprawia, że danie to jest niezwykle pożywne. Łatwo też zapakować je w słoik i odgrzać na wczasach w polowych warunkach.

Składniki

  • ½ cukinii
  • 1 marchewka
  • 120 g soczewicy
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor
  • 500 g kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
  • 80 ml śmietanki
  • Sól, pieprz, tymianek, kurkuma
  • Masło klarowane

Zupa cukiniowa z soczewicą

Cukinię, ziemniaka i pomidora kroimy w kostkę . Marchew ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po dwóch minutach dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy tymiankiem. Podsmażamy przez 4-5 minut.

Warzywa zalewamy bulionem. Do zupy wrzucamy ziemniaki i soczewicę. Nakrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut . W czasie gotowania przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

Do zupy dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojonego pomidora. Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut . Przed wyłączeniem palnika upewniamy się, że soczewica jest już miękka.

Wypróbuj też przepisy na konfiturę śliwkową z kakao i zapiekankę warzywną z serem .

zupa w rondlu
fot. Canva
Schabowe będą twarde i bez smaku. Wszystko przez 1 błąd
Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy