Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.09.2023 08:28

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat

sos z kurek
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Sos z kurek to prawdziwy rarytas. Nadaje smaku wielu potrawom i jest ceniony przez wielu smakoszy. Moja babcia robiła znakomity sos kurkowy. Przekazała mi radę, z której korzystam do dziś. Dzięki niej czyszczenie kurek przebiega szybko i bez kłopotu.

Kurki, czyli smakołyki z lasu

Czy lubicie jeść kurki? Ja je uwielbiam i przygotowuję sos z kurek według receptury mojej babci. Kurki to bardzo smaczne grzyby, które są szczególnie poszukiwane przez grzybiarzy. Małe, żółte okazy cieszą oko w lesie i po zebraniu wybornie smakują w kuchni.

Oprócz walorów smakowych kurki są bardzo zdrowe. Ich jedzenie dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Te grzyby mają działanie antynowotworowe i wspierają naszą odporność. Z tych grzybów przyrządzam sos kurkowy i zawsze korzystam z porady babci. Jest bezcenna i bardzo skuteczna podczas czyszczenia kurek. 

kurki
Canva/nataliiazhakova
To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie

Kurki, czyli zacznij od czyszczenia

Zanim przystąpimy do gotowania sosu kurkowego, musimy oczyścić grzyby. Jak to zrobić skutecznie i szybko? Korzystam z rady babci, która jest bezcenna w kuchni. Do czyszczenia potrzebujemy średniego pędzelka, którym będziemy usuwać zanieczyszczenia. 

Następnie płuczemy oczyszczone grzyby pod bieżącą zimną wodą. Babcia radziła mi też, by kurki zasypać solą i zalać wrzącą wodą. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż grzyby będą czyste. Z tej rady korzystam najczęściej podczas czyszczenia kurek i przygotowywania ich do sosu. 

Jak zrobić sos z kurek?

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 2 kubki śmietany 30%
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 80 g masła
  • sól 
  • pieprz

Siekamy natkę pietruszki i cebulę. Kurki kroimy na średnie kawałki, a cebulę podsmażamy. Dodajemy masło i kurki. Dusimy około 12 minut, by odparował nadmiar wody.

Sos często mieszamy na patelni, dodajemy pod koniec śmietankę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut. Pyszny i aromatyczny sos jest doskonałym dodatkiem do makaronów i mięs. Pisaliśmy o tym jak mrozić kurki. Radziliśmy też jak w inny sposób oczyścić kurki. 

sos z kurek
 YouTube/@BabciaEwaGotuje

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje