Smakosze.pl

YouTube/@BabciaEwaGotuje

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat

23 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Sos z kurek to prawdziwy rarytas. Nadaje smaku wielu potrawom i jest ceniony przez wielu smakoszy. Moja babcia robiła znakomity sos kurkowy. Przekazała mi radę, z której korzystam do dziś. Dzięki niej czyszczenie kurek przebiega szybko i bez kłopotu.

Kurki, czyli smakołyki z lasu

Czy lubicie jeść kurki? Ja je uwielbiam i przygotowuję sos z kurek według receptury mojej babci. Kurki to bardzo smaczne grzyby, które są szczególnie poszukiwane przez grzybiarzy. Małe, żółte okazy cieszą oko w lesie i po zebraniu wybornie smakują w kuchni.

Oprócz walorów smakowych kurki są bardzo zdrowe. Ich jedzenie dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Te grzyby mają działanie antynowotworowe i wspierają naszą odporność. Z tych grzybów przyrządzam sos kurkowy i zawsze korzystam z porady babci. Jest bezcenna i bardzo skuteczna podczas czyszczenia kurek. 

kurki
Canva/nataliiazhakova
Błyskawiczne śniadanie z jajek

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie

CZYTAJ DALEJ

Kurki, czyli zacznij od czyszczenia

Zanim przystąpimy do gotowania sosu kurkowego, musimy oczyścić grzyby. Jak to zrobić skutecznie i szybko? Korzystam z rady babci, która jest bezcenna w kuchni. Do czyszczenia potrzebujemy średniego pędzelka, którym będziemy usuwać zanieczyszczenia. 

Następnie płuczemy oczyszczone grzyby pod bieżącą zimną wodą. Babcia radziła mi też, by kurki zasypać solą i zalać wrzącą wodą. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż grzyby będą czyste. Z tej rady korzystam najczęściej podczas czyszczenia kurek i przygotowywania ich do sosu. 

Jak zrobić sos z kurek?

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 2 kubki śmietany 30%
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 80 g masła
  • sól 
  • pieprz

Siekamy natkę pietruszki i cebulę. Kurki kroimy na średnie kawałki, a cebulę podsmażamy. Dodajemy masło i kurki. Dusimy około 12 minut, by odparował nadmiar wody.

Sos często mieszamy na patelni, dodajemy pod koniec śmietankę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut. Pyszny i aromatyczny sos jest doskonałym dodatkiem do makaronów i mięs. Pisaliśmy o tym jak mrozić kurki. Radziliśmy też jak w inny sposób oczyścić kurki. 

sos z kurek
 YouTube/@BabciaEwaGotuje

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje

koszt zakupów w sklepach

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu

CZYTAJ DALEJ
gotowa zapiekanka

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >