Taki rosół jadałam przed laty u cioci na wsi. Gotowany był na zaskakującym składniku. Smak tej zupy zachwyca do dziś
Od dziecka najlepszy rosół w rodzinie gotowała moja ciocia. Dzięki prowadzeniu gospodarstwa miała dostęp do świeżych i zawsze dobrej jakości składników. Swoją popisową zupę robiła jednak na produkcie, o którym wiele osób w dzisiejszych czasach nawet nie pomyśli. To właśnie jemu potrawa zawdzięczała intensywny smak.
Przepis na rosół na kościach gotowany
Najsmaczniejszy rosół, jaki jadłam w życiu gotowany był na kościach. Ciotka zawsze nastawiała go w sobotę, wykorzystując schabowe resztki i świeże jarzyny. Intensywny aromat roztaczał się po całym domu. Warto spróbować, bo smak jest nie do opisania.
Składniki:
- 1-1,5 kg kości wołowych lub z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek pora, najlepiej biała część
- 1 większa cebula
- 1 spory liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 gałązka lubczyku lub domowe maggi
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- woda
Lista składników, jak widzicie, nie obejmuje trudnodostępnych produktów. Pełny opis procesu przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej się pod zdjęciem.
Jak przygotować rosół na kościach? Przepis jest bardzo prosty
Kości przenosimy do dużego garnka i zalewamy je zimną wodą. Wrzucamy przyprawy w kawałku. Gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny, na 60 minut przed końcem przyrządzania dodając lubczyk i trochę natki pietruszki wraz z gałązkami.
Dodajemy też opaloną w płomieniu palnika cebulę oraz obraną marchew i pietruszkę. Skórki jarzyn możemy zachować do przygotowania bulionu resztkowego (mrozimy w szczelnym woreczku). Na koniec rosół na kościach odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podać rosół na kościach gotowany?
Danie świetnie smakuje z makaronem krajanką i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Warto też dodać pokrojoną w talarki marchew, która została nam z gotowania. Nie jest to jednak konieczne, bo sprawdzi się też jako składnik warzywnego pasztetu .
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszny rosół. Szczególnie polecamy bezmięsną odsłonę , której smak wcale nie ustępuje klasycznym wersjom. Sprawdźcie też koniecznie pyszny rosół z kaczki — zachwyci nawet sceptyków.