Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich obiad na drugi dzień

Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich obiad na drugi dzień

Warzywa z rosołu
canva/-ElzbietaSzulmajer

Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Z pozornie bezużytecznego już produktu można przygotować pyszne kotlety na kolejny obiad. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wyszukanych składników. Spróbujecie?

Gotowanie w stylu zero waste nierzadko pozwala na uzyskanie ciekawych i smacznych dań. Nie inaczej będzie w przypadku kotletów z warzyw z rosołu, które dziś wam proponujemy. Prosty posiłek z resztek zachwyci całą rodzinę, a przyrządzicie go bez większego wysiłku.

Przepis na pyszne kotlety z warzyw z rosołu

Składniki:

  • marchewki, seler oraz pietruszka z rosołu

  • 3 większe ziemniaki

  • 200 g świeżego jarmużu

  • 2 jaja lub zamiennik

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • szczypiorek lub cebula dymka

  • sól, pieprz do smaku

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej do smażenia

Jak zrobić znakomite kotlety? Wykorzystajcie warzywa z rosołu

Zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Studzimy je, a w międzyczasie gotujemy opłukany jarmuż. Około 10 minut przyrządzania na parze powinno wystarczyć, by zmiękł. Zielone warzywo odciskamy z wody i siekamy.

Jarzyny z rosołu opłukujemy dokładnie z reszek zupy i odsączamy je. Rozdrabniamy wraz z chłodnymi ziemniakami np. przy pomocy widelca. Dodajemy rozdrobniony szczypiorek, jajka lub ich zamiennik, sok z cytryny, trochę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Starannie mieszamy.

Wsypujemy mąkę, a po połączeniu jej z resztą składników przenosimy masę na godzinę do lodówki. Formujemy lekko spłaszczone kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z surówkami. Smacznego.

Wskazówka: zamiast jaj sprawdzi się kleik z siemienia lnianego. Dwóm sztukom kurzego nabiału odpowiadają 2 łyżki mielonych ziaren namoczone w 6 łyżkach wrzątku. Kotlety z tym dodatkiem będą wegańskie.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie warzyw z rosołu. Polecamy prosty patent na znakomity pasztet do kanapek. Marchewki możecie też z powodzeniem wykorzystać do kremu z dyni czy pomidorów.

Warzywa z rosołu warto wykorzystać
canva/Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: