Smakosze.pl Przepisy Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. "Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje
TRICOLORS/East News, canva/benkrut

Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. "Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje

17 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. „Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządza je znana restauratorka i spróbujcie przygotować tatar według jej zaleceń. Możecie go podać na przekąskę nawet na imprezie.

Magdę Gessler rozsławił program „Kuchenne Rewolucje", jednak jest ona przede wszystkim właścicielką kilku restauracji. A, że przy okazji lubi też gotować, po prostu zna się na rzeczy. Zna się również na tatarze, którego z racji na sposób serwowania z surowym żółtkiem w środku nazywa „okiem pirata". Poznajcie jej doskonały przepis.

Receptura Magdy Gessler na tatar

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wołowej

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki wody mineralnej

  • cebula

  • czarne oliwki

  • sól, pieprz

  • żółtka do podania

Przygotowanie „oka pirata"

Mięso opłucz, osusz, oczyść z błon. Drobno posiekaj lub przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa.

Do wołowiny dodaj żółtka, olej, wodę mineralną, trochę soli i pieprzu. Wyrabiaj ją dłonią, aż mięso zamieni się w jednolitą masę.

Mięsną masę podziel na porcje i formuj z nich kule. Każdą spłaszcz i zrób w niej wgłębienie. Połóż na talerzu, w środek każdej porcji tatara wbij surowe żółtko.

Tatar możesz udekorować oliwkami. Wokół tatara umieść drobno posiekaną cebulkę, ewentualnie posiekane kiszone ogórki i marynowane grzybki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na tatar . Dowiesz się także, co zrobić, by tatar nie ściemniał .

tatar
canva/msbombka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy