Smakosze.pl Przepisy Te kotlety mogą jeść królowe i królowie, są tak doskonałe
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Te kotlety mogą jeść królowe i królowie, są tak doskonałe

29 sierpnia 2024

Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.

Kotlety z siekanego drobiu

Pierś z kurczaka wykorzystywana jest bardzo często jako zamiennik schabu w tradycyjnych schabowych. Jednak zarówno jedno, jak i drugie mięso mają znacznie szersze spektrum zastosowań . Prezentujemy nietypowe kotlety mięsno-warzywne z kurczaka.

Z piersi drobiowej dość trudno jest przygotować tradycyjne mielone . Mięso po zmieleniu ma bowiem trudną w obróbce, bardzo miałką strukturę. Dlatego kotlety te lepiej przygotować w postaci siekańców.

siekane kotlety z drobiu

Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej

Siekane kotlety z warzywami

Mięso na kotlety tego typu można przygotować już dzień wcześniej i odłożyć do lodówki do zamarynowania . Jeśli jednak nie mamy czasu, sprawdzi się również wersja bez leżakowania. Większość wysiłku pójdzie i tak w siekanie mięsa.

Składniki

  • 1,2 kg piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • Sos sojowy
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: tymianek, wędzona papryka
  • Olej o wysokim punkcie dymienia

Siekane kotlety drobiowe

Kurczaka myjemy i czyścimy. Kroimy go w drobne paski, a następnie w poprzek, w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku (ostrożnie z sosem sojowym, by nie przesolić) i odstawiamy do zamarynowania .

W podobny sposób co kurczaka kroimy paprykę. Cebulę drobno siekamy . Warzywa dodajemy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.

Do mięsa dodajemy jajka, majonez i musztardę oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę. Jeśli będzie się rozpadać, dodajemy jeszcze nieco mąki .

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy hojną ilość tłuszczu. Masę mięsną nakładamy jak placki, łyżką, starając się zachować kształt kotletów. Smażymy, aż będą złociste z obu stron .

Wypróbuj też przepisy na naleśniki ruskie i rosół z pieczonych warzyw i mięsa .

kotlety drobiowe

Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę
Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy