Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te pierogi biją na głowę nawet ruskie. Nie uwierzysz z czego jest farsz. Od tego smaku miękną kolana
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.07.2023 20:11

Te pierogi biją na głowę nawet ruskie. Nie uwierzysz z czego jest farsz. Od tego smaku miękną kolana

pierogi z serem i kalafiorem
Materiał YouTube z kanału ParaKulinarni Jack&Domi

Uwielbicie pierogi ruskie? Te, które chcemy Wam zaproponować biją je na głowę. Poza twarogiem znajdziecie w nich całą gamę smakowitych dodatków. Wśród nich prym wiedzie przepyszny kalafior.

Pierogi z kalafiorem wprost powalają smakiem

Wszyscy dobrze znamy smak pierogów ruskich. Pora odejść od klasyki i spróbować czegoś nowego. Lubiany farsz z twarogu warto wzbogacić nowymi smakami. Poza kalafiorem koniecznie dodajcie ser i charakterny szczypiorek.

Pierogi z kalafiorem to idealne danie na lato. Są sycące, a przy tym lekkie i pełne świeżego smaku. Każdy, kto choć raz ich spróbuje, będzie błagał o dokładkę. Koniecznie podajcie je rodzinie na następny obiad.

Ekspertka uczy, jak jeść czereśnie. Wytknęła wszystkim 1 błąd. W sieci zawrzało

Przepis na letnie pierogi z kalafiorem

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody 

Składniki na farsz:

  • 1 cały kalafior
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • kostka twarogu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić obłędne pierogi z kalafiorem?

Z podanych składników przygotuj ciasto na pierogi z kalafiorem. Mąkę przesiej na blat i wymieszaj ją z łyżeczką soli. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niej gorącą wodę. Składniki wyrób na gładkie ciasto, uformuj w kulę i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

W międzyczasie zajmij się farszem do pierogów. Kalafiora ugotuj na półmiękko w  osolonej wodzie. Następnie warzywo odcedź i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż je do dużej miski.

Do kalafiora dodaj ser, twaróg oraz jajka. Wymieszaj składniki i dopraw je do smaku. Na koniec dołóż także posiekany szczypiorek. Wszystko razem starannie połącz.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Powykrawaj z niego okręgi, a na każdy z nich nałóż porcję farszu. Kiedy ulepisz już wszystkie pierogi, nastaw w dużym garnku wodę z dodatkiem soli do ich gotowania.

Pierogi z kalafiorem wrzucaj na osolony wrzątek. Od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu danie gotowe jest do podania. Koniecznie sprawdź ten niebanalny sposób na podanie kalafiora. Zawijane pierogi od Strzelczyka robią furorę w internecie.

pokrojony kalafior.png
Canva / PicturePartners
Tagi: Pierogi Ser Obiad