Te pierogi biją na głowę nawet ruskie. Nie uwierzysz z czego jest farsz. Od tego smaku miękną kolana
Uwielbicie pierogi ruskie? Te, które chcemy Wam zaproponować biją je na głowę. Poza twarogiem znajdziecie w nich całą gamę smakowitych dodatków. Wśród nich prym wiedzie przepyszny kalafior.
Pierogi z kalafiorem wprost powalają smakiem
Wszyscy dobrze znamy smak pierogów ruskich. Pora odejść od klasyki i spróbować czegoś nowego. Lubiany farsz z twarogu warto wzbogacić nowymi smakami. Poza kalafiorem koniecznie dodajcie ser i charakterny szczypiorek.
Pierogi z kalafiorem to idealne danie na lato. Są sycące, a przy tym lekkie i pełne świeżego smaku. Każdy, kto choć raz ich spróbuje, będzie błagał o dokładkę. Koniecznie podajcie je rodzinie na następny obiad.
Ekspertka uczy, jak jeść czereśnie. Wytknęła wszystkim 1 błąd. W sieci zawrzałoPrzepis na letnie pierogi z kalafiorem
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 1 cały kalafior
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka startego żółtego sera
- kostka twarogu
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Jak zrobić obłędne pierogi z kalafiorem?
Z podanych składników przygotuj ciasto na pierogi z kalafiorem. Mąkę przesiej na blat i wymieszaj ją z łyżeczką soli. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niej gorącą wodę. Składniki wyrób na gładkie ciasto, uformuj w kulę i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie zajmij się farszem do pierogów. Kalafiora ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie warzywo odcedź i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż je do dużej miski.
Do kalafiora dodaj ser, twaróg oraz jajka. Wymieszaj składniki i dopraw je do smaku. Na koniec dołóż także posiekany szczypiorek. Wszystko razem starannie połącz.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Powykrawaj z niego okręgi, a na każdy z nich nałóż porcję farszu. Kiedy ulepisz już wszystkie pierogi, nastaw w dużym garnku wodę z dodatkiem soli do ich gotowania.
Pierogi z kalafiorem wrzucaj na osolony wrzątek. Od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu danie gotowe jest do podania. Koniecznie sprawdź ten niebanalny sposób na podanie kalafiora. Zawijane pierogi od Strzelczyka robią furorę w internecie.