Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.02.2024 09:31

Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina

roladki z szynki
youtube.com/@przepiski

Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.

Przekąski z szynki

Niektórzy uważają, że słowo „karnawał” pochodzi od łacińskiego hasła „pożegnanie z mięsem”. Jeśli tak, pożegnajmy je w wielkim stylu. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak niezwykle proste bywają niektóre przepisy.

Doskonałe na każdą imprezę roladki z szynki wymagają dosłownie z pięciu składników. Wystarczy kilka minut przygotowania, a później godzina w lodówce. Z pewnością zadziwią gości. Szynka łączy się tu ze znanymi domowymi smakami, a baza z serka kanapkowego nadaje kompozycji lekkości.

mieszanie nadzienia
youtube.com/@przepiski
Nawet teściowa prosi o przepis na tę szarlotkę. Ciasto wygląda jak dzieło sztuki, a jest banalne w przygotowaniu

Nadziewane plasterki szynki

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepiski. Proponuje on, by do nadzienia dodać majonez zamiast jogurtu. Nasz przepis jest lżejszy o ten kaloryczny dodatek, ale miłośnicy majonezu mogą zdecydować się użyć ok. 2 łyżki.

Składniki

  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 3 ogórki kiszone
  • 10 pieczarek marynowanych
  • 130 g serka kanapkowego (Almette, Twoj smak itp.)
  • 3 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
  • Sól, pieprz

Przekąska z szynki i serka

Ogórki i pieczarki dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z serkiem na gładką, jednolitą masę. Wrzucamy dobrze odsączone pieczarki i ogórki i mieszamy, aż będą równo rozprowadzone. Przyprawiamy do smaku.

Na płaskiej powierzchni na arkuszu folii spożywczej układamy w dwóch rzędach szynkę tak, by plastry nakładały się na siebie. Wykładamy na nie farsz warstwą nie grubszą niż 1,5-2 cm. Rolujemy bardzo ciasno, używając do pomocy folii. Kiedy rolada jest przygotowana, ciasno owijamy ją w folię i wkładamy na godzinę-dwie do lodówki. Po wyjęciu kroimy ją na plastry grubości ok. centymetra i wykładamy na półmisek.

Wypróbuj też przepisy na soczyste udo indyka i bogracz z pręgi wołowej.

faszerowanie roladek
youtube.com/@przepiski