Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina
Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.
Przekąski z szynki
Niektórzy uważają, że słowo „karnawał” pochodzi od łacińskiego hasła „pożegnanie z mięsem”. Jeśli tak, pożegnajmy je w wielkim stylu. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak niezwykle proste bywają niektóre przepisy.
Doskonałe na każdą imprezę roladki z szynki wymagają dosłownie z pięciu składników. Wystarczy kilka minut przygotowania, a później godzina w lodówce. Z pewnością zadziwią gości. Szynka łączy się tu ze znanymi domowymi smakami, a baza z serka kanapkowego nadaje kompozycji lekkości.
Nawet teściowa prosi o przepis na tę szarlotkę. Ciasto wygląda jak dzieło sztuki, a jest banalne w przygotowaniuNadziewane plasterki szynki
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepiski. Proponuje on, by do nadzienia dodać majonez zamiast jogurtu. Nasz przepis jest lżejszy o ten kaloryczny dodatek, ale miłośnicy majonezu mogą zdecydować się użyć ok. 2 łyżki.
Składniki
- 8 plastrów szynki konserwowej
- 3 ogórki kiszone
- 10 pieczarek marynowanych
- 130 g serka kanapkowego (Almette, Twoj smak itp.)
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
- Sól, pieprz
Przekąska z szynki i serka
Ogórki i pieczarki dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z serkiem na gładką, jednolitą masę. Wrzucamy dobrze odsączone pieczarki i ogórki i mieszamy, aż będą równo rozprowadzone. Przyprawiamy do smaku.
Na płaskiej powierzchni na arkuszu folii spożywczej układamy w dwóch rzędach szynkę tak, by plastry nakładały się na siebie. Wykładamy na nie farsz warstwą nie grubszą niż 1,5-2 cm. Rolujemy bardzo ciasno, używając do pomocy folii. Kiedy rolada jest przygotowana, ciasno owijamy ją w folię i wkładamy na godzinę-dwie do lodówki. Po wyjęciu kroimy ją na plastry grubości ok. centymetra i wykładamy na półmisek.
Wypróbuj też przepisy na soczyste udo indyka i bogracz z pręgi wołowej.