Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tego pysznego przepisu nauczyła mnie babcia. Wystarczy mieć pod ręką kalafiora i boczek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.10.2023 19:15

Tego pysznego przepisu nauczyła mnie babcia. Wystarczy mieć pod ręką kalafiora i boczek

babciny sposób na kalafiora
materiał YouTube z kanału Pyszne na stole

Moja babcia jest najlepszą kucharką w rodzinie. Niemal ze wszystkiego potrafi wyczarować obłędne danie. Od kiedy pamiętam, uwielbiam jej przepis na kalafiora z dodatkiem boczku. Z tych prostych składników powstaje wyjątkowy szybki obiad.

Szybki obiad z kalafiora? Sprawdźcie sami

Kalafior rzadko kojarzy się nam z daniem obiadowym. Najczęściej jemy go w zupie lub ewentualnie w sałatce. Moja babcia z pomocą boczku i kilku dodatków zmienia to popularne warzywo w bardzo smaczny i szybki obiad. Naje się nim każdy, a smak jest nie do opisania.

Kilka składników wystarczy, by zrobić szybki obiad z kalafiorem. Wystarczy wszystko pokroić i połączyć ze sobą. Smaku i sytości dodaje potrawie wędzony boczek oraz tarty ser. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten specjał.

krojenie kalafiora.jpg
Canva / oceane2508
Układam ciastka na blaszce i zalewam je tą masą. Nawet teściowa błaga, bym podała jej przepis

Przepis na szybki obiad z boczku i kalafiora

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 150 g cienko krojonego boczku
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić szybki obiad z kalafiora? Instrukcja krok po kroku

Kalafiora na szybki obiad oczyść z liści i opłucz. Wytnij głąb, a pozostałą część podziel na różyczki. Włóż je do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut.

Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż go na złocisty kolor. Dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i trzymaj całość na patelni jeszcze przez chwilę. Składniki przełóż na talerz.

Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na tej samej patelni. Dodaj do niej pokrojonego pomidora i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy cebula nieco zmięknie, dołóż na patelnię boczek z czosnkiem. Wszystko razem wymieszaj.

Ugotowanego kalafiora odcedź z wody. Dołóż go do zawartości patelni, przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty. Na sam koniec posyp potrawę tarty serem żółtym i poczekaj, aż nieco się rozpuści. Przed podaniem możesz udekorować szybki obiad ulubioną zieleniną, jak koperek czy natka pietruszki. Do przepisu może się wam przydać ten sposób na gotowanie kalafiora. Ten szybki sposób na krojenie cebuli znamy od słynnego kucharza.

szybki obiad z kalafiora.jpg
Materiał YouTube z kanału Pyszne na stole